Κινέζος πρωθυπουργός: Ο Πειραιάς πρώτο λιμάνι της Μεσογείου

Τις προοπτικές εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Κίνα και την Ελλάδα μέσω επενδύσεων αναδεικνύει με άρθρο του στην εφημερίδα "Καθημερινή" ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος από αύριο πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη χώρα μας.

"Αυτή την όμορφη εποχή που ανθίζουν οι πανσέδες, επισκέπτομαι την Ελλάδα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της κινεζικής κυβέρνησης. Προσβλέπω στην ενίσχυση της παραδοσιακής φιλίας μεταξύ του κινεζικού και του ελληνικού λαού, όπως και στη διάνοιξη νέων προοπτικών για βαθύτερες ελληνοκινεζικές σχέσεις" επισημαίνει στο άρθρο του.
Ο Κινέζος ανώτατος αξιωματούχος αποτυπώνει το ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς για συνεργασία, πέραν του λιμανιού του Πειραιά, για το οποίο αναφέρει πως "θα εργαστούμε από κοινού με την Ελλάδα για να τον μετατρέψουμε στον καλύτερο του είδους του στη Μεσόγειο¨.

Προσδιορίζει ως νέα πεδία πιθανών επενδύσεων "τους τομείς των αεροδρομίων, των σιδηροδρόμων, των οδικών δικτύων και άλλων υποδομών", ενώ μιλάει για ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών και χαιρετίζει τα "πλουσιότατα πλεονεκτήματα" της Ελλάδα στον τουρισμό, που "θα εξελιχθεί σε σημαντικό πεδίο ανάπτυξης της κινεζοελληνικής συνεργασίας".

"Σήμερα βρισκόμαστε στην ευτυχή θέση να διαπιστώνουμε ότι, ύστερα από τρομερές προσπάθειες, η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας σημείωσαν σημαντική πρόοδο αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους" επισημαίνει και προσθέτει: |Το λιμάνι του Πειραιά, στη λειτουργία του οποίου εμπλέκεται κινεζική επιχείρηση, αποτελεί θετικό παράδειγμα συμβολής στην τοπική, οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση. Θα εργασθούμε από κοινού με την Ελλάδα για να μετατρέψουμε το λιμάνι του Πειραιά στο καλύτερο του είδους του, στη Μεσόγειο. Η Κίνα επιδιώκει περισσότερη συνεργασία με την Ελλάδα στους τομείς των αεροδρομίων, των σιδηροδρόμων, των οδικών δικτύων και άλλων υποδομών".