Τσίπρας: Η Ευρώπη του μερκελισμού δεν έχει μέλλον

“Το πρόβλημα του χρέους είναι πανευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα, και επομένως σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, απαιτείται ευρωπαϊκή λύση”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου “Μια Μετριοπαθής Πρόταση για την Επίλυση της Κρίσης του Ευρώ”, των J. Galbraith, St. Holland και Γιάννη Βαρουφάκη.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε βαθύ στρατηγικό αδιέξοδο. “Η στρατηγική της ακραίας λιτότητας, που εμείς αποκαλούμε μερκελισμό, αποδιαρθρώνει την κοινωνική συνοχή, υψώνει ένα “νέο τείχος χρήματος” ανάμεσα στους πιστωτές του Βορρά και τους χρεώστες του Νότου. Είναι μια στρατηγική που διαιρεί την Ευρώπη”, τόνισε, εκφράζοντας την άποψη ότι “η νεοφιλελεύθερη Ευρώπη, η Ευρώπη του ερκελισμού, δεν έχει μέλλον. Για μας, η ενιαία Ευρώπη είτε θα είναι κοινωνική και δημοκρατική ή δε θα υπάρξει”.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, καμία πρόταση δεν είναι ρεαλιστική αν δεν συνεκτιμά τον πραγματικό συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων. “Ακούω πολλές φορές ότι το δίλλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ρήξη ή ρεαλισμός. Ανοησίες. Η ρήξη και ο ρεαλισμός δεν είναι ετερώνυμες αλλά συμπληρωματικές έννοιες. Ρήξη χωρίς σχέδιο ρεαλιστικό, οδηγεί σε ήττα, σημαίνει ενσωμάτωση. Ρήξη με σχέδιο ρεαλιστικό, οδηγεί σε νίκη και σημαίνει ανατροπή. Αυτό λοιπόν είναι το πραγματικό δίλημμα: ενσωμάτωση ή ανατροπή”, σημείωσε.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως με την ψήφο τους οι πολίτες της Ευρώπης έστειλαν μήνυμα δυσαρέσκειας που πρέπει να γίνει εφαλτήριο μεγάλων αλλαγών, παρατηρώντας ότι στον ευρωπαϊκό Νότο, οι πολίτες άνοιξαν δρόμο προς τα μπρος, ενώ στον ευρωπαϊκό Βορρά έγιναν και βήματα προς τα πίσω, φέρνοντας ως παράδειγμα τη νίκη του Κόμματος της Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάρατζ στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και τη νίκη της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία.

Έκανε λόγο άλλωστε για τρία πρόσφατα γεγονότα, που αξιολόγησε ως “ρωγμές στο τείχος της λιτότητας”:

“1. Μόλις πριν από λίγες μέρες, στις 3 Ιουνίου, σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της, η έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επέρριψε την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη στη “σιδηρά πολιτική λιτότητας που επέβαλε κυρίως η Γερμανία”.

2. Σε συνέντευξή του στο ίδιο φύλλο, ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Μίχαελ Ροτ, ο οποίος προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ζήτησε να εξαιρεθούν από τα δημοσιονομικά κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης οι δαπάνες που συνιστούν επένδυση στο μέλλον.

Δηλαδή, οι δαπάνες για την παιδεία, την έρευνα, τις υποδομές και την απασχόληση, και

3. Την περασμένη Παρασκευή, σε ομιλία του στο Βερολίνο, ο Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Λάζλο Άντορ, επεσήμανε ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης προϋποθέτει την επαναθεμελίωση του πυρήνα της Ευρωζώνης.

Και πρότεινε τις εξής δύο πρωτοβουλίες: πρώτον, τη διεύρυνση της εντολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να περιλάβει την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση ως ισότιμους στόχους της νομισματικής πολιτικής με τη σταθερότητα των τιμών. Και, έτσι, να λειτουργεί ως δανειστής ύστατης καταφυγής.

Και, δεύτερον, ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης κατά της ανεργίας, ως μηχανισμό δημοσιονομικών μεταβιβάσεων ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Πρόκειται για μικρές ρωγμές που ολοένα και πολλαπλασιάζονται, τις οποίες οφείλουμε να αξιοποιήσουμε”.