Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Σταματήστε να κάθεστε αν θέλετε να αποφύγετε τον καρκίνο, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Ο κίνδυνος εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου αυξάνεται έως και 10% για κάθε δύο επιπλέον ώρες καθιστικής ζωής, σύμφωνα με μια νέα ανασκόπηση μελετών. Ανησυχητικό είναι το γεγονός, λένε οι επιστήμονες, ότι το αποτέλεσμα αυτό φαίνεται να είναι άσχετο με το πόσο οι άνθρωποι ασκούνται. Αυτό δείχνει ότι ακόμη και οι άνθρωποι που είναι γενικά σωματικά δραστήριοι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εάν κάθονται για πολλές ώρες. .

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό μετά από μετα-ανάλυση 43 μελετών με περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια συμμετέχοντες και σχεδόν 70.000 κρούσματα καρκίνου.

Όλες οι μελέτες περιείχαν ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις σχετικά με τις συνήθειες των συμμετεχόντων και τον τρόπο ζωής, που σχετίζονταν με τη δραστηριότητα, όπως ο χρόνος που έβλεπαν τηλεόραση, ο χρόνος που κάθονταν στο σπίτι ή το γραφείο και συνολικά οι ώρες καθισιού της καθημερινότητάς τους.

Συγκρίνοντας τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα επίπεδα καθιστικής συμπεριφοράς φάνηκε ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική αύξηση του κινδύνου για τρεις συγκεκριμένους καρκίνους - του εντέρου, του ενδομητρίου (ενδομήτριο) και των πνευμόνων - που σχετίζονται με τον καθιστικό τρόπο ζωής. Συγκεκριμένα σε όσους ακολουθούσαν μια πιο καθιστική ζωή, ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου και του πνεύμονα αυξήθηκε κατά 8% και 6%, αντίστοιχα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ στη Γερμανία, στην μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Journal of the National Cancer Institute", ανέφεραν ότι υπάρχουν πολλοί πιθανοί βιολογικοί λόγοι που συνδέουν την καθιστική συμπεριφορά με τον καρκίνο.

«Ο χρόνος που δαπανάται στην καθιστική ζωή , μειώνει την σωματική δραστηριότητα, προκαλώντας μειωμένη ενεργειακή δαπάνη που συνοδεύεται από αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία, τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου», τόνισαν.