Εξαιρετικά πιθανό είναι να διεκδικήσουν αναδρομικά από το Δημόσιο, πολίτες, οι οποίοι δεν έλαβαν τόκο οφειλών από τη στιγμή που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, για υποθέσεις πριν την 1/1/2014.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματική τη διάταξη του νόμου που λέει ότι όταν υπάρχει επιστροφή φόρων και δασμών μετά από δικαστική απόφαση που δικαιώνει φορολογούμενο, η τοκοφορία αρχίζει "μετά την πάροδο εξαμήνου από την πρώτη του μήνα του επομένου της κοινοποιήσεως στην φορολογική αρχή της δικαστικής αποφάσεως".
Όπως εξηγεί στο news.gr, ο δικηγόρος με ειδίκευση σε φορολογικά ζητήματα, Γιώργος Πιτσιλής, "η δικαστική απόφαση μπορεί να μην ορίζει κάτι συγκεκριμένο ως προς την καταβολή τόκων, αφήνοντας το περιθώριο για εφαρμογή της απόφαση του ΣτΕ. Έτσι, ο οποιοσδήποτε δικαιούχος μπορεί διεκδικήσει το ποσό αναδρομικά. Εξαίρεση αφορούν περιπτώσεις που έχουν παραγραφεί. Δηλάδή υπόθεση του 1991 δεν μπορεί να ζητήσει αναδρομικά. Στην πραγματικότητα η καταβολή αναδρομικών έχει να κάνει τόσο με το αν θα συμμορφωθεί η διοίκηση με την απόφαση αυτή και φυσικά με το χρόνο παραγραφής".
Ο κύριος Πιτσιλής πάντως, διευκρινίζει ότι ο νέος κώδικας φορολογικής διαδικασίας - άρθρο 53 παρ. 2 - φαίνεται να είναι ακόμα ευνοϊκότερος, καθώς λέει ότι αν έχει υποβληθεί μεγαλύτερος φόρος επιστρέφεται εντόκως στον δικαιούχο από την ημερομηνία αίτησης της επιστροφής του μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης, εκτός εάν το διάστημα αυτό δεν υπερβαίνει τις 90 ημέρες. "Στην περίπτωση που υπερβεί το τρίμηνο η διοίκηση οφείλει τόκο, πολύ περισσότερο αν πάει στο δικαστήριο".
Αναδρομικά μόνο για υποθέσεις πριν την 1/1/2014
Διευκρινίζει ότι η απόφαση του Επικρατείας αφορά στο παρελθόν και απαιτήσεις μέχρι 31/12/2013. Από 1/1 του 2014 ο νόμος ενσωματώνει την παραπάνω νομολογία και ο τόκος καθορίζεται και διοικητικά, ενώ είναι λίγο παραπάνω από το 6%.
"Το ΣτΕ κρίνει με διαφορά φάσης 6 ή 7 ετών ή και 11, γι' αυτό και η συγκεκριμένη απόφαση ήρθε ενώ έχει ήδη αλλάξει ο νόμος και αφορά σε παλαιότερες περιπτώσεις. Οι νόμοι εν τω μεταξύ έχουν αλλάξει ήδη 2 και 3 φορές, μέχρι να αποφασίσει καταληκτικά το ανώτατο δικαστήριο. Στην πράξη αρκετά δικαστήρια έδιναν ως ημερομηνία τοκοφορίας την έναρξη της προσφυγής. Σε κάθε περίπτωση τα δικαστήρια κινούνταν ήδη προς την κατεύθυνση καταβολής των τόκων. Εξαίρεση αποτελούν αποφάσεις δικαστηρίων, όπου παρά το γεγονός ότι ο φορολογούμενος ζητάει τον τόκο, δεν του τον επιδικάζει καθόλου. Σε αυτή την περίπτωση κρίνεται ότι απερρίφθη το αίτημα τοκοφορίας με αποτέλεσμα να πρέπει κάποιος να κάνει έφεση μόνο και μόνο για τους τόκους, ενώ σε μικροϋποθέσεις χάνονται εντελώς οι τόκοι για ποσά της τάξεως των 5.000, 6.000 ή 7.000 ευρώ", καταλήγει ο κύριος Πιτσιλής.
Διαβάστε επίσης: