ΗΠΑ:Συνελήφθη o εγκέφαλος της επίθεσης στο προξενείο της Βεγγάζης

Την σύλληψη του βασικού υπόπτου για την επίθεση ενόπλων στο Αμερικανικό προξενείο στην Βεγγάζη της Λιβύης τον Σεπτέμβριο του 2012, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Στην επίθεση είχαν χάσει τη ζωή τους ο πρέσβης Κρις Στίβενς και άλλοι τρεις Αμερικανοί πράκτορες.

Σύμφωνα με την λιτή ανακοίνωση- που εκδόθηκε μετά από σχετική αποκάλυψη της εφημερίδας Washington Post - ο ύποπτος είναι ο τοπικός αρχηγός των ανταρτών Αχμεντ Αμπού Χατάλα, ο οποίος συνελήφθη την Κυριακή και τώρα βρίσκεται υπό κράτηση σε φυλακές των ΗΠΑ εκτός της Λιβύης. 

Δημοσίευμα της New York Times εκείνης της περιόδου, μετά την επίθεση και την πυρπόληση του προξενείου, ανέφερε τότε ότι πίσω από την επίθεση δεν κρυβόταν η Αλ Κάιντα αλλά τοπικές ένοπλες οργανώσεις και ότι ένας από τους βασικούς ύποπτους ήταν ο Χατάλα.

Οι Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν έκτοτε τον ύποπτο, ο οποίος τελικά συνελήφθη μετά από μυστική επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων στα περίχωρα της Βεγγάζης,  την Κυριακή το βράδυ. 

 Ο Άχμεντ Άμπου Χατάλα αναμένεται να μεταφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να δικαστεί από αμερικανικό δικαστήριο όπως ανέφεραν στο πρακτορείο Ρόιτερς αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με την πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα να προσάγονται σε ποινικά δικαστήρια οι ύποπτοι που συλλαμβάνονται στο εξωτερικό, αντί να προσάγονται σε στρατοδικείο στο Γκουαντάναμο της Κούβας. 

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος - σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο - δήλωσε ότι ο Άχμεντ Άμπου Χατάλα θα αντιμετωπίσει "τη δαμόκλειο σπάθη" της αμερικανικής δικαιοσύνης.

"Δεδομένου ότι πρόκειται για φονικές επιθέσεις στις εγκαταστάσεις μας στη Βεγγάζη, έχουμε θέσει ως πρώτη προτεραιότητά μας να εντοπίσουμε και να φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους για τους θανάτους των τεσσάρων γενναίων Αμερικανών", ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Ομπάμα. 

Η σύλληψη του Χατάλα είναι μια σημαντική νίκη για την κυβέρνηση, η οποία έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις για την αποτυχία της να αποτρέψει την επίθεση στο προξενείο και κατόπιν να συλλάβει τους υπευθύνους και να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη.