Τζήμερος για Νέα Δημοκρατία: Όλα παίζονται

Του Γιώργου Λαμπίρη

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στη Νέα Δημοκρατία, ο επικεφαλής του πολιτικού κόμματος 'Δημιουργία Ξανά', Θάνος Τζήμερος, σε κείμενο, το οποίο έστειλε στο news.gr. Ο τίτλος του κειμένου, 'όλα παίζονται', είναι χαρακτηριστικός των διαθέσεων του κυρίου Τζήμερου, ο οποίος αφενός αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο προσχώρησής του στο κόμμα της Συγγρού κατά την παρούσα χρονική στιγμή, αφετέρου και όπως ο ίδιος αναφέρει, 'το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό', αφήνοντας χώρο για μελλοντική συνεργασία.

Κατά το παρελθόν, αλλά και κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν λάβει χώρα συνομιλίες Τζήμερου με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς πάντως μέχρι αυτή τη στιγμή να έχει υπάρξει συμφωνία. Όπως ο ίδιος αναφέρει, αυτή τη στιγμή προέχει η δημιουργία κοινών θέσεων με τη ΔΡΑΣΗ, καθώς και η διεξαγωγή του συνεδρίου τον Οκτώβριο. Σε συνομιλία που είχαμε με τον ίδιο σημειώνει χαρακτηρηστικά ότι "δεν είναι δυνατόν να έχω παγιωμένες - αποκρυσταλλωμένες θέσεις, όταν όλα είναι ρευστά". 

Διαβάστε την απάντηση Τζήμερου στο news.gr για το ενδεχόμενο ένταξής του στη Νέα Δημοκρατία:

"Όλα παίζονται"

"Ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό σήμερα θυμίζει ηφαιστειακό τοπίο: είναι ρευστό, τοξικό και συνοδεύεται από τόνους λαϊκιστικής στάχτης - στα μάτια του πολίτη. Ουσιαστικά αποτελείται από δύο κόμματα: από αυτούς που, ανεξάρτητα από το τι λένε, δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε (κρατικιστές, λαϊκιστές, ψεκασμένους), και από αυτούς που θέλουν να φτιάξουμε ένα σοβαρό σύγχρονο κράτος, παρά τις επιμέρους, ελάσσονος σημασίας, διαφωνίες τους. Η ΝΔ περιέχει εκπροσώπους και των δύο τάσεων. Το πάνω χέρι, αυτή τη στιγμή έχουν οι λαϊκιστές, αρκετοί από τους οποίους φοράνε μεταρρυθμιστικό μανδύα. Μ’ αυτή την πλευρά της ΝΔ, της φοροκαταιγίδας και των "δικών μας παιδιών" δεν έχω τίποτε κοινό.

Όμως, πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα προοδευτικό αστικό κόμμα, εμπνευσμένο από τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού, της οικονομικής ελευθερίας, δηλαδή, συνδυασμένης με κοινωνική αλληλεγγύη, που δεν θα έχει καμία σχέση με την νεκρική ακαμψία της συντηρητικής δεξιάς ή την πελατειακή οσφυοκαμψία της λαϊκής δεξιάς. Είναι ανάγκη για τη χώρα. Είναι ο μόνος τρόπος για να περάσουμε στην πολιτική μας ενηλικίωση και, επιτέλους, στην ανάπτυξη! Ποιοι θα το κάνουν; Θα προκύψει με διάσπαση της ΝΔ ή με “εσωτερική επανάσταση”; Ποιοι επίσης θα εκπροσωπήσουν τη σοβαρή κεντροαριστερά που θα απαλλαγεί μια για πάντα από τα ιδεολογήματα της ταξικής πάλης και της δαιμονοποίησης του επιχειρείν; Θα είναι το Ποτάμι; Όλα παίζονται.

Η “Δημιουργία ξανά!” και η “Δράση” προχωρούν σε αυτό που δεσμεύθηκαν πριν τις εκλογές: την παγίωση μιας κρίσιμης μάζας πραγματικών μεταρρυθμιστών που θα έχει μεγαλύτερη ιδεολογική δύναμη από το αναιμικό ποσοστό της στις Ευρωεκλογές. Είμαστε δεσμευμένοι στις ιδέες μας. Όχι στις μαρκίζες, ούτε στις καρέκλες. Ξεκινάμε τη δημιουργία κοινών θεματικών ομάδων, σε συνεργασία και με άλλους εκπροσώπους κομμάτων ή τάσεων του κεντρώου χώρου, οι οποίες θα μας οδηγήσουν σε κοινό συνέδριο το φθινόπωρο. Αυτή είναι η πορεία που αποφασίσαμε και αυτή θα ακολουθήσουμε. Εκτός αν χτυπήσει τη χώρα οικονομικό ή εκλογικό τσουνάμι".