Ιράκ: Το 25% των πετρελαίων ζητούν οι Κούρδοι

Όταν οι δυνάμεις του Ιρακινού Κουρδιστάν προσέτρεξαν σε βοήθεια στο στρατό της ιρακινής κυβέρνησης, κατά των τζιχαντιστών, ήταν σαφές ότι το αντάλλαγμα δεν θα ήταν μικρό.

Μερίδιο 25% στις πωλήσεις ιρακινού πετρελαίου ζήτησε η κυβέρνηση της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Κούρδων, οι περικοπές του προϋπολογισμού από τη Βαγδάτη έχουν αναγκάσει την περιφερειακή κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν να ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική στις πωλήσεις πετρελαίου εκτός του ελέγχου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Διαβάστε: Τι συμβαίνει στο Ιράκ: 6 βασικές απαντήσεις - Ποιος ο ρόλος των Κούρδων

Ο Σαφέν Ντιζαγιέ, επίσημος εκπρόσωπος της αυτόνομης κυβέρνησης, είπε ότι ενώ βάσει των υφιστάμενων συμφωνιών η κυβέρνηση με έδρα την Αρμπίλ αναμένεται να λάβει το 17% των ιρακινών εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου, η συνολική αποτίμηση θα πρέπει να είναι πολύ υψηλότερη με βάση την αύξηση του πληθυσμού και της παραγωγής πετρελαίου. "Το 17% ήταν απλά μια εκτίμηση η οποία χρησιμοποιήθηκε. Αλλά ακόμα και τώρα δεν θα λάβουμε αυτό το ποσοστό. Φέτος λάβαμε μόνο το 10,5% του συνολικού προϋπολογισμού του Ιράκ", σημείωσε.

Την ώρα που το Ιράκ αγωνίζεται να σταματήσει την προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών, το Ιρακινό Κουρδιστάν προχωρά σε ανεξάρτητες από την κεντρική κυβέρνηση εξαγωγές πετρελαίου. Ένα ακόμη, το τρίτο, δεξαμενόπλοιο αναμένεται να φορτώσει τόνους αργού πετρελαίου από το μεσογειακό λιμάνι Τσεϊχάν της Τουρκίας στις 22 Ιουνίου, όπως ανέφερε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ.

Στο ίδιο τραπέζι ΗΠΑ και Ιράν για το Ιράκ

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν πραγματοποίησαν σύντομες συνομιλίες σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη, επιβεβαίωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, λέγοντας ότι αυτού του είδους οι συνομιλίες δεν θα περιλάμβαναν θέματα όπως ο στρατιωτικός συντονισμός μεταξύ των δύο κρατών και δεν θα γίνουν "στρατηγικοί προσδιορισμοί" σχετικά με την τύχη των Ιρακινών.

Ενισχύεται η προστασία των πετρελαιοπηγών

Η κυβέρνηση του Ιράκ εντείνει τα μέτρα ασφαλείας αναπτύσσοντας επιπλέον στρατεύματα γύρω από τις πετρελαϊκές υποδομές και τις πετρελαιοπηγές ώστε να ενισχύσει την προστασία της ζωτικής για τη χώρα βιομηχανίας ενέργειας από τις επιθέσεις των σουνιτών ανταρτών, δήλωσε ένας ανώτερος ιρακινός αξιωματούχος ασφαλείας. Ο ταξίαρχος Μούσα Αμντούλ-Χασάν, επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας που εποπτεύουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του νότιου Ιράκ, ανέφερε ότι επιπλέον στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί γύρω από τις πετρελαιοπηγές, τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας αλλά και τα κεντρικά γραφεία των πετρελαϊκών εταιρειών.

Διαβάστε: Δεύτερο αεροπλανοφόρο με 550 πεζοναύτες στέλνουν στο Ιράκ οι ΗΠΑ

Στο Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με τους σύμβουλους εθνικής ασφάλειας, όπου ετέθη το θέμα σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ και την απειλή που προβάλουν σουνίτες αντάρτες.