Κίνα: Εις θάνατον οι τρεις “τρομοκράτες” της πλατείας Τιενανμέν

Τρεις "τρομοκράτες", συνεργοί των δραστών της επίθεση αυτοκτονίας στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου το 2013, καταδικάστηκαν σήμερα στην εσχάτη των ποινών, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Τέσσερις ακόμη κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές από 5 ως 20 χρόνια κάθειρξη και ένας πέμπτος σε ισόβια.

Στις 28 Οκτωβρίου του 2013, ένας άνδρας, η σύζυγός του και η πεθερά του έριξαν το παγιδευμένο με δοχεία βενζίνης αυτοκίνητό τους στην είσοδο της Απαγορευμένης Πόλης, κάτω από την προσωπογραφία του Μάο Τσε Τουνγκ. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και 40 τουρίστες τραυματίστηκαν.

Μετά την επίθεση στην Τιενανμέν, άλλες επιθέσεις σε δημόσιους χώρους στην Κίνα επίσης αποδόθηκαν από τις αρχές στους Ουιγούρους της Σιντζιάνγκ, κυρίως μια επίθεση με μαχαίρι στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κουνμίνγκ, κατά την οποία 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 140 τραυματίστηκαν και μια επίθεση τον περασμένο μήνα σε αγορά στο Ουρούμτσι, η οποία προκάλεσε το θάνατο 43 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων.

Σήμερα, αφού καταδικάστηκαν για "τρομοκρατία και άλλες βίαιες ενέργειες" στην επαρχία Σιντζιάνγκ, το καθεστώς εκτέλεσε άλλους 13 ανθρώπους, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο της χώρας, Νέα Κίνα.

Οι άνθρωποι αυτοί εμπλέκονταν σε επτά διαφορετικές υποθέσεις, επισημαίνει το πρακτορείο στο τηλεγράφημα του με πόλη προέλευσης το Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ όπου οι Ουιγούροι, τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι, αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού.