Τι λέει για το κλίμα στη χώρα και ποια λύση δίνει για το δημόσιο χρέος
Ψήφο εμπιστοσύνης εξακολουθεί να δίνει η Japonica Partners στη χώρα μας, μετά τις μαζικές αγορές ομολόγων, που πραγματοποίησε την τελευταία διετία, και οι οποίες την κατέστησαν από τους μεγαλύτερους κατόχους. Ο ισχυρός άνδρας του αμερικάνικου επενδυτικού σπιτιού, Paul Kazarian, βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα και μίλησε στο news.gr για τα σχέδιά του, καθώς και για τη δική του πρόταση για το δημόσιο χρέος, προτείνοντας την υιοθέτηση των διεθνών λογιστικών προτύπων και στα ελληνικά δημοσιονομικά, που θα οδηγήσουν .
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ
Όταν επενδύσατε σε ελληνικά ομόλογα, πολλοί σας χαρακτήρισαν τρελό. Μετά από δύο χρόνια, πόσα χρήματα έχετε κερδίσει από αυτή την κίνηση;
Ήρθαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2012. Είμαστε ιδιωτικός όμιλος, οπότε δεν υποχρεούμαστε να δίνουμε όλα τα στοιχεία δημοσίως. Αυτό, που μπορώ να πω, είναι ότι αρχίσαμε να αγοράζουμε, όταν τα ομόλογα ήταν 12 σεντς στο δολάριο και αγοράσαμε πολλά. Είμαστε από τους μεγαλύτερους κατόχους. Και τώρα, είναι στα 70.
Όμως, από τη σκοπιά της δίκαιης αποτίμησης, αν τα διεθνή λογιστικά πρότυπα την αντικατοπτρίζουν, που το κάνουν, τότε θα δούμε ένα διαφορετικό πιστωτικό προφίλ.
Παρουσιάσατε την εκτίμησή σας ότι το χρέος - ως ποσοστό του ΑΕΠ - είναι σημαντικά μειωμένο, αν η Ελλάδα υιοθετήσει τα διεθνή λογιστικά πρότυπα (από το 175% στο 60% !). Είναι εφικτό αυτό να γίνει τους επόμενους μήνες;
Μπορεί να γίνει σε λίγους μήνες. όταν εφαρμόζεις αυτά τα πρότυπα. Προτείνεται να αρχίσεις από τα financial assets, που έχεις, και τα χρέη σου, διότι καταγράφονται πιο εύκολα. Μετά, δείχνεις την επιτυχία σου. Και αυτή η επιτυχία είναι ταυτόχρονα και η κατάλληλη στιγμή για την πιο κατανοητή υιοθέτηση των GAAP (General Accepted Accounting Principles).
Ενδιαφέρεστε για επενδύσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις;
Ήρθαμε εδώ πρωταρχικά για να κάνουμε επενδύσεις σε επιχειρήσεις. Καταλήξαμε στην αγορά των ομολόγων, που είναι τώρα πάνω 5 φορές. Προτιμούμε επιχειρήσεις. Αυτό κάνουμε. Διαχειριζόμαστε. Διαχειριζόμαστε την έρευνα και την ανάπτυξη, το marketing, τα νέα προϊόντα, τους ανθρώπινους πόρους. Αυτό είναι, που κάνουμε. Και αυτό είναι, που αγαπάμε να κάνουμε. Μπορούμε να προσθέσουμε μεγάλη εξειδίκευση, ώστε να χτίσουμε πολυεθνικές εταιρείες. Αλλά το προαπαιτούμενο, που θέλουμε, είναι - και νομίζω είναι λογικό και δίκαιο - να υπάρχουν τα διεθνή πρότυπα. Πραγματικά, τα χρειάζεστε... για μια διαχειρίσιμη και βιώσιμη ανάπτυξη, για διαφάνεια, για υπευθυνότητα. Για να κάνουμε μια ακόμα τεράστια επένδυση σε επιχειρήσεις...Όλος ο υπόλοιπος κόσμος κινείται σε αυτά τα πρότυπα.
Ποιοι κλάδοι σας ενδιαφέρουν να επενδύσετε ;
Οι επενδύσεις, που έχουμε ήδη κάνει σε όλο τον κόσμο, έχουν μεγάλη διασπορά. Το καλύτερο για εμάς είναι ότι πιστεύουμε πως μπορούμε να πάρουμε μια εταιρεία, και να την κάνουμε πιο παγκόσμια. Αυτή είναι η εξειδίκευσή μας. Δηλαδή, να εξαγοράζουμε εταιρείες με προοπτική εξαγωγών και να προσφέρουμε τους πόρους μας για να τις κάνουμε πιο διεθνείς. Δεν μας ενδιαφέρει ο κλάδος, όπου δραστηριοποιούνται.
Θα επενδύσετε σε υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες του ελληνικού Δημοσίου;
Το ψάχνουμε και ενδιαφερόμαστε. Επειδή είμαστε εταιρεία διαχείρισης, θέλουμε να κάνουμε καλύτερους οργανισμούς, μέσω αποτελεσματικότερων διαδικασιών. Αυτή είναι μια τεράστια δέσμευση πόρων. Τόσο εμείς, όσο και άλλοι επενδυτές παγκοσμίως, που ενδιαφέρονται για άμεσες ξένες επενδύσεις, θέλουμε οικονομικές καταστάσεις για να καταλαβαίνουμε τι ακριβώς συμβαίνει.
Είστε ευχαριστημένος από την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων;
Η ελπίδα μας ήταν - και ακόμα υπάρχει - ότι τον Ιούνιο θα υπάρξει μια ανακοίνωση πως η κυβέρνηση θα ενστερνιστεί αυτά τα πρότυπα. Ακόμα ελπίζουμε για αυτό μέσα στον Ιούνιο, και με αυτό συμφωνούν όλοι όσοι έχουμε μιλήσει στην Ελλάδα (επιχειρηματίες, καθηγητές, κλπ.), και έχουμε κάνει εκατοντάδες συναντήσεις.
Ποιο είναι το πρώτο πράγματα, που θα κάνατε, αν σας τοποθετούσαν στη θέση του υπουργού Οικονομικών;
Αν αλλάξεις τα πρότυπα, τα επιτόκια στα ομόλογα θα υποχωρήσουν δραματικά, και αν μειωθούν τόσο πολύ, οι τιμές στην αγορά ακινήτων θα αυξηθούν, γιατί το επιτόκιο καταθέσεων θα μειωθεί, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές, η ρευστότητα στις τράπεζες θα αλλάξει, όπως και η αποτίμηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αν ρωτήσεις οποιονδήποτε τραπεζίτη ή παράγοντα της αγοράς ακινήτων, τι θα συμβεί αν τα επιτόκια ευθυγραμμιστούν με τα επίπεδα, που πρέπει να είναι κανονικά, θα απαντήσουν ότι η οικονομία θα βιώσει μια τεράστια επιτάχυνση. Γι΄ αυτό πρέπει να είναι το πιο σημαντικό θέμα. Και πώς να μην είναι ; Πρόκειται για ζήτημα, που μπορεί να πείσει τους πάντες. Δεν έχει να κάνει με προνόμια συντεχνιών. Αν, για παράδειγμα, θες να ανοίξεις τα καταστήματα τις Κυριακές, κάποιοι δεν θέλουν. Αλλά εδώ, με την υιοθέτηση αυτών των προτύπων, ποιος θα πει "Όχι"; Ποιος θα αντισταθεί;