Ιράκ: 1.700 σιίτες στρατιώτες έσφαξε το ΙΚΙΛ

1.700 σιίτες στρατιώτες, μέλη του στρατού του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι εκτέλεσαν οι σουνίτες τζιχανστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε. Η ανακοίνωση ήρθε την ίδια ώρα που η κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωνε ότι έχει ανακτήσει τον έλεγχο σε περιοχές που κατέλαβαν οι ισλαμιστές και έτσι θα μπορούσε η ανακοίνωση του ΙΚΙΛ να θεωρηθεί και πόλεμος εντυπώσεων. Εξάλλου το γεγονός δεν έχει γίνει δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή (οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι μέρος δημοσιεύματος της Washington Post, δείτε και το βίντεο).

 

Ωστόσο ήδη η Ουάσινγκτον καταδίκασε τη σφαγή. "Η ανακοίνωση των τζιχανιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), που δηλώνουν ότι σφαγίασαν 1.700 σιίτες μέλη της ιρακινής πολεμικής Αεροπορίας είναι τρομακτική και δείχνει τη δίψα αυτών των τρομοκρατών για αίμα", αναφέρεται σε ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Πσάκι.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι "ένας από τους κύριους στόχους του ΙΚΙΛ είναι να εγκαταστήσει τον τρόμο στις καρδιές όλων των Ιρακινών και να προκαλέσει διχόνοια ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες του ιρακινού πληθυσμού".

Ωστόσο, το γύρο του κόσμου κάνουν οι παραπάνω φωτογραφίες που φαίνονται να δείχνουν μαζική εκτέλεση στρατιωτών. Δεν έχει γίνει δυνατό να επιβεβαιωθεί αν οι φωτογραφίες είναι πραγματικές ή αν όντως αφορούν την συγκεκριμένη σφαγή που ανακοίνωσε το ΙΚΙΛ.

Στο Ιράκ έφτασε ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκνταντί

Εν τω μεταξύ, στο Ιράκ κατέφθεσε, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκνταντί, ο ηγέτης του ΙΚΙΛ και ο νο1 στη λίστα με τους πιο επικίνδυνους ανθρώπους του κόσμου.

Ελάχιστα είναι γνωστά για αυτόν όμως η επιρροή του είναι τεράστια και πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει ήδη ως τον επόμενο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Η παρουσία τους όμως στο Ιράκ προκαλεί διεθνή ανησυχία για το μέλλον των επιχειρήσεων του ΙΚΙΛ. 

Όχι σε στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ λέει το Ιράν

Στο διπλωματικό επίπεδο, η Τεχεράνη εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετη σε στρατιωτική επέμβαση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

"Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι κατηγορηματικά αντίθετη με μία αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ", δήλωσε η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζίεχ Αφχάμ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Irna, προσθέτοντας ότι "τα πρόσφατα γεγονότα ... έχουν ως στόχο να μεταβάλουν την πολιτική διαδικασία στο Ιράκ και σύμφωνα με τις ενδείξεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση αυτή και να διαταράξουν την έκβαση" των πρόσφατων εκλογών".

Η Τεχεράνη έχει δηλώσει έτοιμη να βοηθήσει την Βαγδάτη στην αντιμετώπιση της επίθεσης των σουνιτών τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, χωρίς όμως να στείλει χερσαίες δυνάμεις, ενώ οι ιρανικές αρχές επέμειναν παράλληλα ότι οι ιρακινές δυνάμεις είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές.

Ο στρατός των ΗΠΑ εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στις αμερικανικές διπλωματικές εγκαταστάσεις στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, καθώς η ιρακινή κυβέρνηση επιδιώκει να αποκρούσει την προέλαση ισλαμιστών μαχητών. Οι αντάρτες κατέλαβαν και την πόλη Ταλ Αφαρ στο βορειοδυτικό Ιράκ, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στην πόλη αυτή.