Παπαευαγγέλου: Βελτιωμένη η επιδημιολογική εικόνα αλλά η μισή Ελλάδα παραμένει στο «βαθύ κόκκινο»

Παπαευαγγέλου: Βελτιωμένη η επιδημιολογική εικόνα αλλά η μισή Ελλάδα παραμένει στο «βαθύ κόκκινο»

Τι είπε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας για την απαγόρευση των υπερτοπικών μετακινήσεων

Η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας είναι βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα και με τους χάρτες του ECDC, ωστόσο η μισή Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο», επεσήμανε κατά την σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού η καθηγήτρις Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας , Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μειώθηκαν και εκτιμώνται σε 25.000, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είναι περίπου 5.300. Παράλληλα, ο μέσος όρος εισαγωγών νέων ασθενών στα νοσοκομεία έχει υποχωρήσει κάτω από τους 500 την ημέρα, ενώ και ο αριθμός των ασθενών που αποσωληνώνονται είναι μεγαλύτερος από αυτούς που διασωληνώνονται.

Ωστόσο, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε, ότι η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να υφίσταται, όπως φαίνεται από την πληρότητα στις ΜΕΘ, που σε όλη την Ελλάδα φθάνει το 78%, αλλά στην Αττική είναι στο 89% και στην Θεσσαλονίκη στο 95%. Παράλληλα, σημείωσε ότι το κέντρο της Αθήνας, τα δυτικά προάστις της πρωτεύουσας, ο Πειραιάς και η κεντρική και δυτική Μακεδονία είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές.

Τέλος, αναφέρθηκε στην αρνητική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στις υπερτοπικές μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα, τονίζοντας ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένα και κρίθηκε, ότι τυχόν μετακινήσεις θα ευνοούσαν την διασπορά του ιού. Κάλεσε δε όλους, να συνεχίσουν να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα.