Στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι θεωρούν τις εφημερίδες ένα "στατικό εργαλείο". Πιστεύουν ότι γεννήθηκαν πολλές γενιές πριν και μέχρι πολύ πρόσφατα "άνθιζαν" χωρίς ιδιαίτερο ανταγωνισμό.
Κάτι που φυσικά απέχει πάρα πολύ από την αλήθεια, γράφει ο Matt Novak στο paleofuture.gizmodo.com.
Ο ρόλος των εφημερίδων, σε κάθε δεδομένη κοινότητα, βρισκόταν πάντα εν κινήσει, σε συνεχή ροή και η μορφή που θα έπαιρναν οι εφημερίδες του μέλλοντος ήταν πολύ συχνά ένα θολό κι αβέβαιο τοπίο, προσθέτει.
Τη δεκαετία του 1920 το ραδιόφωνο ήταν ο μεγαλύτερος αντίπαλος των εφημερίδων. Μετά ήρθε η τηλεόραση. Στη συνέχεια το διαδίκτυο.
Οι εφημερίδες εξελίχθηκαν και προσαρμόστηκαν και θα συνεχίσουν να το κάνουν για τις επόμενες (πολλές) δεκαετίες που θα έρθουν.
Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα εκφράστηκαν πολλές απόψεις, γύρω από το πώς θα μπορούσε να είναι "η εφημερίδα του μέλλοντος".
Ας γνωρίσουμε παρακάτω τις "εφημερίδες του αύριο", όπως είχαν προβλεφθεί σε προηγούμενες δεκαετίες:
1. Η εφημερίδα-ταμπλέτα της Knight Ridder (1994)
Η εφημερίδα-ταμπλέτα του μέλλοντος είχε παρουσιαστεί το 1994 σε ένα concept video από την Knight Ridder.
Το 2011, κατά τη διάρκεια της μεγάλης δικαστικής διαμάχης μεταξύ της Apple και της Samsung, έγινε αναφορά στο βίντεο αυτό, για να διαπιστωθεί αν θα μπορούσαν να ακυρωθούν κάποια από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Apple. Πριν από ένα χρόνο το εφετείο αποφάνθηκε ότι η ιδέα της ταμπλέτας της Knight Ridder ήταν σημαντικά διαφορετική από εκείνη της Apple.
2. Ο εκτυπωτής εφημερίδας της Philco-Ford (1967)
Το Μάρτιο του 1967 ο Walter Cronkite μέσα από την εκπομπή του "The 21st Century" στο CBS μετέφερε τους τηλεθεατές στο φουτουριστικό κόσμο του έτους 2001, όπου οι ειδήσεις θα μεταδίδονταν από δορυφόρους και κανείς θα μπορούσε να εκτυπώσει μια εφημερίδα με το πάτημα ενός κουμπιού.
3. Back to the Future II (1989)
Στο φουτουριστικό κόσμο του 2015, όπως παρουσιάστηκε μέσα από την ταινία "Back to the Future II", μπορεί να υπήρχαν hoverboards, ιπτάμενα αυτοκίνητα και τα σακάκια που στέγνωναν στη στιγμή, όμως οι εφημερίδες… είχαν μείνει πίσω στο 1989. Η μορφή και η λειτουργία τους δεν είχε επεξεργαστεί διαφορετικά από τη φαντασία των δημιουργών της ταινίας.
4. Εφημερίδες μέσα από… ραδιόφωνο (δεκαετία 1930-40)
Τις δεκαετίες του 1930-40 μεγάλος αριθμός των εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών φορέων της εποχής (που συνήθως ανήκαν στην ίδια εταιρεία) πειραματίζονταν με τη μετάδοση των εφημερίδων μέσω ραδιοκυμάτων.
Η ιδέα ήταν ότι το αχρησιμοποίητο ραδιοφάσμα θα μπορούσε να λάβει άδεια για την παροχή εφημερίδων τη νύχτα μέσω της "ράδιο τηλεομοιοτυπίας". Οι εφημερίδες θα εκτυπώνονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας μέσα στα σπίτια, ενώ όλοι θα κοιμούνταν. Το επόμενο πρωί θα ξυπνούσαν και η φρεσκο-εκτυπωμένη εφημερίδα τους θα τους περίμενε στο σπίτι.
5. Minority Report (2002)
Οι εφημερίδες στην ταινία "Minority Report" του 2002 φαίνεται να έχουν το ίδιο μέγεθος και ευελιξία με μια οποιαδήποτε εκτυπωμένη εφημερίδα, αλλά διέθεταν τις τεχνολογικές εξελίξεις μιας web-connected συσκευής.
6. Η Laserjet Printed εφημερίδα των L.A. Times (1988)
Το τεύχος της 3ης Απριλίου του 1988 του Los Angeles Times Magazine ήταν αφιερωμένο στο πώς θα μπορούσε να μοιάζει το Λος Άντζελες το –μακρινό για τότε- έτος 2013.
Σε ό,τι αφορά τις εφημερίδες οι προβλέψεις έκαναν λόγο για τυπωμένα αντίγραφα που παραδίδονταν ηλεκτρονικά στους χρήστες μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών.
7. Jetson's Televiewer (1962)
Στο τρίτο επεισόδιο της σειράς "The Jetsons" ο George κάθεται για να διαβάσει την εφημερίδα του μπροστά από ένα περίεργο μηχάνημα, που ονομαζόταν Televiewer.
8. Pneumatic Tube Delivery (1900)
Κάποτε πίστευαν πως ο πνευματικός σωλήνας θα ήταν "το μέλλον": θα λειτουργούσε ως ένα μέσο παράδοσης αγαθών απ’ ευθείας μέσα στα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με το φύλλο της 24ης Δεκεμβρίου του 1900 της εφημερίδας Boston Globe, οι κάτοικοι της πόλης στο μέλλον θα παραλάμβαναν τις εφημερίδες τους κάθε πρωί μέσω αυτού του σωλήνα.
9. Blade Runner (1982)
Στην ταινία "Blade Runner" του Ridley Scott το 1982, ο πρωταγωνιστής Harrison Ford (Rick Deckard) διαβάζει την εφημερίδα του. Είναι το έτος 2019 και η εφημερίδα δεν έχει αλλάξει καθόλου από αυτές που κυκλοφορούσαν το 1982. Εκτός από το περιεχόμενο φυσικά, σύμφωνα με το οποίο οι άνθρωποι "καλλιεργούν στους ωκεανούς, το φεγγάρι και την Ανταρκτική".
10. National Newspaper (1900)
Στο γύρισμα του 20ου αιώνα οι εφημερίδες ήταν τοπικές. Δεν υπήρχαν εφημερίδες εθνικής εμβέλειας. Όμως στις 26 Δεκεμβρίου του 1900 ο συντάκτης Alfred Harmsworth προέβλεψε στη New York World ότι σύντομα θα υπήρχαν "εθνικές εφημερίδες".
11. Neon Newsboy (1937)
Πίσω στο 1937 τα αγόρια που μοίραζαν εφημερίδες στη Φιλαδέλφεια ήταν ντυμένα με "κάτι από το μέλλον": ταμπέλες νέον, οι οποίες αναβόσβηναν στο στήθος τους, διαφημίζοντας την εφημερίδα που πωλούσαν.