Ποια η βασική προϋπόθεση
Εντός Ιουνίου θα καταστεί πιθανότατα εφικτό να καταργηθεί στη Γερμανία η σειρά προτεραιότητας για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, προανήγγειλε σήμερα, Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και τόνισε ότι χαλάρωση των περιορισμών μπορεί να συζητηθεί μόνο εφόσον «σπάσει» το τρίτο κύμα της πανδημίας, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η κατάργηση της σειράς προτεραιότητας εντός Ιουνίου εξαρτάται κυρίως από την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης των εμβολίων από τις εταιρίες, σημείωσε ο κ. Σπαν και διευκρίνισε ότι η αλλαγή αυτή δεν σημαίνει «ούτε ότι όλοι θα έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό εντός μίας εβδομάδας ούτε ότι θα έχουν εμβολιαστεί πριν από το τέλος του μήνα». Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα χρειαστούμε και το καλοκαίρι, πρόσθεσε. Όπως δήλωσε, μέχρι τώρα έχει εμβολιαστεί το 18% των Γερμανών με την α' δόση του εμβολίου, ενώ το 7% έχει λάβει και τις δύο δόσεις. Πολύ σύντομα, εκτίμησε, θα έχει εμβολιαστεί το ένα τρίτο των πολιτών, καθώς η διαδικασία εξελίσσεται πλέον με ταχύτητα.
Θα ανακτήσουν τις ελευθερίες τους όσοι έχουν εμβολιαστεί;
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο όσοι έχουν εμβολιαστεί να ανακτήσουν κάποιες από τις ελευθερίες τους, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι, «όταν σπάσει το τρίτο κύμα, τότε θα είναι εφικτό να ανοίξουμε σε κάποιο βαθμό και τότε ένα εμβόλιο θα μπορεί να ισοδυναμεί με ένα αρνητικό τεστ». Το θέμα θα απασχολήσει την ερχόμενη Δευτέρα και τη νέα τηλεδιάσκεψη της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων.
Πεθαίνουν κάθε εβδομάδα περίπου 1.000 άνθρωποι
Σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο Γενς Σπαν τόνισε για μία ακόμη φορά ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας - «και κυρίως το προσωπικό» - δέχονται μεγάλη επιβάρυνση. Σε ΜΕΘ με Covid-19 νοσηλεύονται σήμερα 5.000 ασθενείς. «Όσο αυξάνονται τα κρούσματα, αυξάνεται και η επιβάρυνση των νοσοκομείων. Και ο μοναδικός τρόπος που έχουμε για να μειώσουμε την επιβάρυνση είναι ο περιορισμός των επαφών», τόνισε ο υπουργός, αν και, όπως είπε, ο εμβολιασμός έχει αρχίσει να φέρνει ορατά αποτελέσματα.
Από την πλευρά του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», ο αντιπρόεδρος Λαρς Σάαντε εξήγησε ότι αυτήν τη στιγμή δεν διαπιστώνεται ραγδαία αύξηση στα κρούσματα, αλλά ταυτόχρονα δεν υπάρχει και ορατή μείωση. Επιπλέον, από τον Μάρτιο έως τώρα πεθαίνουν κάθε εβδομάδα περίπου 1.000 άνθρωποι, ενώ παρατηρείται ότι πολλοί που έχουν αναρρώσει υποφέρουν από συνέπειες της λοίμωξης. «Είναι πολύ νωρίς για να σημάνουμε λήξη συναγερμού», πρόσθεσε.