Ιράκ: Ενωτικό μήνυμα του πρωθυπουργού κατά των τζιχαντιστών

Ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι ανέφερε σήμερα, μιλώντας σε αξιωματικούς του στρατού στην πόλη Σαμάρα, ότι καταφθάνουν εθελοντές για να συμβάλουν στις επιχειρήσεις με στόχο να ηττηθούν οι ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι έχουν σαρώσει σουνιτικές μουσουλμανικές περιοχές και κινούνται πλέον εναντίον της Βαγδάτης.

“Η Σαμάρα δεν θα είναι η έσχατη γραμμή άμυνας, αλλά ένα σημείο ανασύνταξης και ένα εφαλτήριο”, ανακοίνωσε σύμφωνα με το Reuters ο Μάλικι στους αξιωματικούς του στην πόλη, η οποία βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας του Ιράκ, στο δρόμο προς τη Μοσούλη, την οποία έχουν καταλάβει οι αντάρτες.

“Εντός των επομένων ωρών, όλοι οι εθελοντές θα καταφθάσουν για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις ασφαλείας στον πόλεμο τον οποίο διεξάγουν εναντίον των συμμοριών του ΙΚΙΛ. Αυτή είναι η αρχή του τέλους για αυτούς”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην ακραία ισλαμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε.

Ο Μάλικι κάλεσε τους Ιρακινούς όλων των θρησκειών και των δογμάτων να ενωθούν εναντίον των ανταρτών. “Ανήκουμε όλοι σε μια χώρα και σε μια θρησκεία”, δήλωσε ο σιίτης πολιτικός. “Μην ακούτε αυτούς που μιλούν για σιίτες και σουνίτες. Από τη Σαμάρα, θα αρχίσουμε τη μάχη για να κατατροπώσουμε την τρομοκρατία”, πρόσθεσε.
 
Στο μεταξύ, το βρετανικό υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι χορηγεί έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια 3 εκατ. λιρών (3,7 εκατ. ευρώ) στο Ιράκ για να προσφερθεί βοήθεια στους αμάχους, οι οποίοι εκτοπίστηκαν εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η εκταμίευση και η παραχώρηση της βοήθειας αυτής θα ακολουθήσει την αποστολή, την Τετάρτη, μιας ομάδας βρετανών ειδικών για ανθρωπιστικά ζητήματα στο Ιράκ για να εκτιμηθεί η κατάσταση επί του πεδίου. Αυτή η βοήθεια θα χορηγηθεί μέσω της διάθεσης 2 εκατ. λιρών σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή, ώστε αυτές να φροντίσουν να διατεθούν στους εκτοπισμένους πολίτες “πόσιμο νερό, συστήματα υγιεινής και απολύμανσης, απαραίτητα φάρμακα, κιτ υγιεινής για τις γυναίκες και βασικά είδη και σκεύη νοικοκυριού”. Θα προσφερθεί επίσης “προστασία για τα κορίτσια και τις γυναίκες, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, μέσω της ανάπτυξης στους καταυλισμούς των προσφύγων και των εκτοπισμένων ομάδων του ΟΗΕ οι οποίες ειδικεύονται στην ασφάλεια και την προστασία”.