Η Ελλάδα κόντρα στην Κολομβία και την… κακή της προϊστορία

Αντιμέτωπη με την Κολομβία και την... κακή της προϊστορία τίθεται σήμερα η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου, στο πρώτο της παιχνίδι για το Μουντιάλ της Βραζιλίας, που μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντικό για την πρόκριση στη φάση των 16.

Στις δύο προηγούμενες συμμετοχές της σε Παγκόσμια Κύπελλα, η Εθνική μας ηττήθηκε στην πρεμιέρα. Το 1994 ήταν η Αργεντινή του Μαραντόνα (που ωστόσο έπαιξε μόνο σε εκείνο το ματς και μετά τιμωρήθηκε για χρήση απαγορευμένης ουσίας) που συνέτριψε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με 4-0 στις ΗΠΑ, ενώ το 2010, στη Νότιο Αφρική, οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος ηττήθηκαν με 0-2 από τη Νότιο Κορέα.

Θα... τριτώσει το κακό σήμερα; Ελπίζουμε πως όχι.

Πάντως, η Κολομβία θεωρείται η ισχυρότερη ομάδα του Γ' Ομίλου, και όχι άδικα: Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου έδειξε εξαιρετικά στοιχεία, και μόνο η Αργεντινή του Μέσι συγκέντρωσε περισσότερους βαθμούς από αυτήν. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της Κολομβίας, βέβαια, διαδραμάτισε ο μεγάλος απών, Ρανταμέλ Φαλκάο.

Ο στράικερ της Μονακό, που έχασε το Μουντιάλ λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού που υπέστη τον Ιανουάριο και δεν τον έχει ακόμα ξεπεράσει πλήρως, είναι αναμφίβολα το αστέρι της Κολομβίας και η απουσία του είναι μεγάλη ατυχία για τον Χοσέ Πέκερμαν, αλλά και μεγάλη τύχη για τον Φερνάντο Σάντος, που θα έχει έναν πονοκέφαλο λιγότερο στην άμυνα.

Βέβαια, ο Πέκερμαν έχει στα χέρια του ένα πολύ δυνατό ρόστερ, και οι αντικαταστάτες του Φαλκάο σίγουρα δεν είναι... αμελητέες ποσότητες: Οι Τεόφιλο Γκουτιέρες, Τζάκσον Μαρτίνες και Κάρλος Μπάκα θα προσπαθήσουν να αδράξουν την ευκαιρία της απουσίας του Φαλκάο, αν και ομολογουμένως δεν έχουν τη λάμψη του – κάτι άλλωστε που παραδέχεται και ο ίδιος ο Πέκερμαν.

“Δεν μπορώ να το κρύψω. Θα ήθελα να έχω τον Φαλκάο εδώ. Περάσαμε πολλά, το αποβάλαμε από μέσα μας, το χειριστήκαμε σαν οικογένεια”, δήλωσε ο Αργεντίνος προπονητής σε δημοσιογράφους. “Τώρα ας μη μιλάμε άλλο γι' αυτό, ας επικεντρωθούμε στις δυνατότητες των άλλων παικτών. Συγκεντρωνόμαστε μόνο στο πώς μπορούμε να πληγώσουμε την Ελλάδα”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, δεν είναι και εύκολο να... πληγώσει κανείς την Ελλάδα. Το σύνολο του Φερνάντο Σάντος έχει τη φήμη μίας σκληροτράχηλης ομάδας, με σφιχτή άμυνα που “πνίγει” κάθε αντίπαλο, και οι μνήμες από την εποποιία του Euro 2004, πάντα με οδηγό την καλή άμυνα, είναι ακόμα νωπές και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να υποτιμήσει την Εθνική.

Το σημερινό παιχνίδι είναι θεωρητικά το πιο δύσκολο για την Εθνική, και ένα καλό αποτέλεσμα θα της έδινε μεγαλύτερες ελπίδες πρόκρισης, καθώς Ιαπωνία και Ακτή Ελεφαντοστού είναι ευκολότεροι αντίπαλοι – τουλάχιστον στα χαρτιά. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι και με ήττα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είναι καταδικασμένο, καθώς και πάλι η πρόκριση μπορεί να κριθεί στα εναπομείναντα δύο παιχνίδια.

Το παιχνίδι θα διεξαχθεί στο Σάο Πάολο και ξεκινά στις 7 το απόγευμα.