Οι παντρεμένοι άνδρες κάνουν πιο συχνά ιατρικές εξετάσεις

Ο γάμος κάνει καλό στην υγεία των ανδρών, όπως αποκαλύπτει μία νέα έρευνα.

Οι παντρεμένοι άνδρες είναι πιο πιθανό να πάνε για ιατρικές εξετάσεις από εκείνους που συζούν με μια σύντροφο ή από εκείνους που είναι ελεύθεροι.

Οι ερευνητές λένε ότι δεν είναι σαφές γιατί οι ανύπαντροι άνδρες που ζουν με τις εταίρους τους, είναι λιγότερο πιθανό να επισκεφτούν ένα γιατρό. «Ίσως οι γυναίκες σύζυγοι έχουν μεγαλύτερη επιρροή από ό, τι οι φιλενάδες», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Στέφεν Μπλούμπεργκ. 

Οι ερευνητές επιστράτευσαν περίπου 24.000 άνδρες κατά την χρονική περίοδο 2011 έως 2012. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια σχετικά με την κατάσταση της σχέσης τους, σχετικά με τους δείκτες υγείας τους όπως τιμή αρτηριακής πίεση, χοληστερίνης σακχάρου κλπ και κατά πόσο είχαν επισκεφθεί τον γιατρό τον προηγούμενο χρόνο για ιατρικές εξετάσεις. 

Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι μεταξύ των ανδρών ηλικίας 18 έως 44 ετών, περίπου το 69% των παντρεμένων ανδρών είχαν πάει σε ένα γιατρό κατά το τελευταίο έτος, ενώ τα ποσοστά για τους ανύπαντρους άνδρες και τους άνδρες που συζούσαν με την σύντροφό τους ήταν 62% και 57% αντίστοιχα. 

Για την ηλικιακή ομάδα 45 έως 64 ετών, το 83% των παντρεμένων ανδρών είχαν πάει σε ένα γιατρό κατά το τελευταίο έτος, σε σύγκριση με το 74% των εργένηδων και το 69% των ανδρών που συζούσαν με την κοπέλα τους. 

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι σύντροφοι είναι πιο απρόθυμες από ότι οι σύζυγοι , στο να κάνουν προσωπικές ιατρικές ερωτήσεις ή να παρακινήσουν τον σύντροφό τους να πάει στο γιατρό για να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις. «Επίσης οι άνδρες που συζούν με την σύντροφό τους, θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί πάνε στο γιατρό και ακόμα δεν είναι άνετοι στο να μοιράζονται αυτές τις λεπτομέρειες» , προσέθεσαν οι ερευνητές.