Ποιες είναι οι δυο... τελετουργίες του πρωινού; Ο καφές και το πλύσιμο των δοντιών. Ε, τώρα σκεφτείτε τα δυο σε ένα!
Μια νέα έρευνα από τη Βραζιλία διαπίστωσε ότι ο καφές φρενάρει τη δημιουργία μικροβιακής πλάκας στα δόντια, κι έτσι μειώνονται οι φθορές των δοντιών και η πιθανότητα να χρειαστεί κανείς σφραγίσματα.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αυτό ισχύει μόνον για όσους πίνουν τον καφέ τους δυνατό, χωρίς ζάχαρη και χωρίς γάλα.
Οι ερευνητές του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μικροβιολογίας "Journal of Applied Microbiology", ανέφεραν ότι οι μεγάλες ποσότητες καφεΐνης φαίνονται να εξουδετερώνουν τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό της οδοντικής πλάκας.
Οι Βραζιλιάνοι επιστήμονες έκαναν πειράματα με την επίδραση που έχει στα παιδικά δόντια η ευρέως διαδεδομένη ποικιλία καφέ ρομπούστα (Coffea canephora), η οποία περιέχει περισσότερη καφεΐνη σε σχέση με την άλλη γνωστή ποικιλία, την αράμπικα.
Οι δοκιμές έδειξαν ότι η ρομπούστα μπορεί να καταστρέψει το λεπτό στρώμα από μικροοργανισμούς, που συσσωρεύεται στα δόντια και οδηγεί στη δημιουργία μικροβιακής πλάκας και ουλίτιδας. Το κυριότερο όπλο του καφέ είναι κατά πάσα πιθανότητα οι χημικές ουσίες πολυφαινόλες που περιέχει και οι οποίες είναι ικανές να καταστρέψουν τα βακτήρια.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι στο μέλλον θα καταστεί εφικτό να προσθέσουν στις οδοντόπαστες ή σε στοματικό διάλυμα αυτή τη χημική ουσία για να μειώσουν την οδοντική πλάκα και τις συνέπειές της, καθώς, όπως είπαν, η αυξημένη κατανάλωση καφέ δεν παύει να έχει τις πιθανές παρενέργειές της, ακόμη και στα ίδια τα δόντια, είτε αλλοιώνοντας το λευκό χρώμα τους, είτε διαβρώνοντας πιθανώς την αδαμαντίνη.