"Αν όλοι υλοποιούσαν όσα είχαν συμφωνήσει, όπως έκανε η Ελλάδα και οι άλλες χώρες που χρειάστηκαν βοήθεια, θα είχαμε κάνει ένα βήμα μπροστά", αναγνώρισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την διάρκεια συζήτησης που οργανώθηκε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο πολιτιστικής εκδήλωσης αφιερωμένης στην Ελλάδα. "Η Ελλάδα βρέθηκε σε μια δύσκολη κατάσταση. Η Ευρώπη, όταν ξέσπασε η κρίση, ήταν απροετοίμαστη. Δεν είχε μηχανισμούς αντιμετώπισης της κρίσης, άρα όλα αυτά χτίστηκαν στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων και αυτό δεν ήταν καθόλου ευχάριστο", δήλωσε ο επίσημος προσκεκλημένος του, πρώην υπουργός Οικονομικών και προσεχώς Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
"Εν πάση περιπτώσει, το αποτέλεσμα μετράει και το αποτέλεσμα είναι ότι όλα τα πράγματα έχουν μπει σε μια σειρά και έχει βρεθεί ένας κοινός τόπος κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας στις διαπραγματεύσεις", δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και, ανταποκρινόμενος στο σχόλιο του αρχισυντάκτη της εφημερίδας "Der Tagesspiegel" Στέφαν Αντρέας Κάστορ, ο οποίος συντόνισε την συζήτηση ότι απαντά πολύ "διπλωματικά" σε ό,τι αφορά τις διαφορές στο στιλ διαπραγμάτευσης Ελλήνων και Γερμανών, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επισήμανε: "Νομίζω ότι δεν υπάρχουν διαφορές. Εξάλλου η θεωρία παιγνίων λέει ότι κάθε παίκτης έχει συγκεκριμένες θέσεις στο τραπέζι, εμείς όμως δεν το βλέπουμε ως ένα 'zero sum game', ότι δηλαδή πρέπει κάποιος να κερδίσει και κάποιος να χάσει. Προσπαθούμε να μεγιστοποιήσουμε το όφελος και για την Ελλάδα και για την Γερμανία και για την Ευρώπη. Να βρούμε λύσεις με τις οποίες κερδίζουν όλοι ( win-win). Αυτή ήταν η βασική μου προσέγγιση μέχρι τώρα που ήμουν υπουργός. Τώρα, ως διοικητής τράπεζας, θα δω".
Κληθείς πάντως να τοποθετηθεί στο ενδεχόμενο να οριστεί Επίτροπος για τον προϋπολογισμό των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της προοπτικής, αλλά διευκρίνισε ότι, ως φεντεραλιστής, θα ήθελε η Γερμανία να δανείσει στην Ελλάδα το τριπλό Α για τα ομόλογά της. Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι κάτι τέτοιο συνέβη με την κοινή πολιτική για την προστασία του ευρώ και ανέφερε χαρακτηριστικά: "Αν καταφέρναμε όλοι στην Ευρώπη να τηρούσαν αυτό που έχουμε συμφωνήσει, όπως το έκαναν οι χώρες που χρειάστηκαν ευρωπαϊκή βοήθεια, Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, τότε θα ήμασταν ένα βήμα πιο μπροστά. Αν αυτό που χρειάστηκε να πραγματοποιήσει η Ελλάδα, το έκαναν όλοι, θα ήμασταν ένα βήμα πιο πέρα". Νωρίτερα, παρουσιάζοντας την εκδήλωση και ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ είχε κάνει λόγο για λιγότερο και περισσότερο ευχάριστες αναφορές κατά καιρούς στον Τύπο για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι τελευταία είναι περισσότερες οι θετικές αναφορές.
Beatles, Who και Rolling Stones
Σε ό,τι αφορά τις πτυχές της συζήτησης που είχαν σχέση με τον πολιτισμό, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι ζει με την μουσική και ανέφερε ότι, όταν εργάζεται στο σπίτι του ακούει κλασική μουσική, όταν βρίσκεται με φίλους ελληνική λαϊκή και όταν βρίσκεται σε πάρτι, μουσική ροκ, όπως τους Beatles, τους Who και τους Rolling Stones. Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιβεβαίωσε ότι προτιμά την κλασική μουσική, αλλά σημείωσε ότι ακούει και ροκ μουσική της γενιάς του. Υπενθύμισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι χθες το βράδυ Rolling Stones έπαιζαν σε σκηνή του Βερολίνου, αλλά ο ίδιος δεν μπόρεσε να βρεθεί εκεί. Αναφερόμενος στο αγαπημένο του μουσικό όργανο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για το βιολί, αν και αναγνώρισε ότι το πιάνο είναι πιο πολύπλευρο όργανο. Στην ερώτηση όμως τι θα ήθελε ο ίδιος να μάθει να παίζει, εάν είχε χρόνο, απάντησε "ντραμς", ενώ ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι ενθουσιάζεται για κομμάτια των Ραχμάνινοφ, Σοπέν και Μπετόβεν για πιάνο και μίλησε για το μπουζούκι, το οποίο, όπως είπε, ήταν ένα παρεξηγημένο όργανο, αλλά μπόρεσε και επέζησε διαχρονικά, ενώ έχουν γραφτεί πολύ ωραία τραγούδια και μουσική για αυτό. "Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Χατζηδάκις, είναι εξαιρετικοί συνθέτες που πήραν παλιούς ήχους μπουζουκιού και τους έκαναν, ας το πούμε έτσι, πιο αποδεκτούς σήμερα. Μεγαλώσαμε με τη μουσική αυτή. Από τη μια πιάνο και από την άλλη μπουζούκι, θα έλεγα, λοιπόν", πρόσθεσε και αποκάλυψε ότι ο ίδιος είναι επίτιμο μέλος της χορωδίας "Ευτέρπη", στην γειτονιά του πατρικού του σπιτιού - χωρίς ωστόσο να τραγουδάει δημοσίως - και δήλωσε ότι, εάν μπορούσε να είναι ένας διάσημος διευθυντής ορχήστρας, θα ήθελε να είναι ο Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν, ενώ αγαπημένη του φωνή είναι αυτή της Μαρίας Κάλλας. Ο κ. Σόιμπλε συμφώνησε, αλλά ως διευθυντή ορχήστρας προτίμησε τoν Κλαούντιo Αμπάντο.
Τα οικονομικά του σπιτιού τα έχω αφήσει στην γυναίκα μου!
Απαντώντας σε ερώτηση πόσα χρήματα ξοδεύει προσωπικά για δραστηριότητες που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολο να θυμηθεί το ακριβές ποσό, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, τα οικονομικά του σπιτιού, από τότε που έγινε υπουργός, τα διαχειρίζεται η σύζυγός του. "Με όλη μου την οικογένεια προσπαθούμε να ζήσουμε μετρημένα, καθώς είμαστε αρκετοί. Η κόρη μου έχει παντρευτεί, ζει τώρα μαζί μας στο σπίτι, άρα λοιπόν προσπαθούμε και κάνουμε οικονομία. Από τότε που έγινα υπουργός, τα οικονομικά του σπιτιού τα έχω αφήσει στην γυναίκα μου. Δεν μπορώ να σας πω το ακριβές νούμερο τώρα. Αλλά παλεύουμε κι εμείς", σημείωσε και, αναφερόμενος στον ρόλο του πολιτισμού στην Ευρώπη, τόνισε ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο αριθμοί. "Ο Homo Sapiens δεν είναι Homo Economicus", δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει προσφέρει πάρα πολλά στον τομέα του πολιτισμού και οι Έλληνες είναι υπερήφανοι για αυτό. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι χρειάστηκε να γίνουν περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό σε όλους τους τομείς -και στον πολιτισμό - , αλλά διευκρίνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να μην γίνονται μεγάλες περικοπές στην παιδεία. "Η Ελλάδα βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση, δυστυχώς και αναγκαστήκαμε και κόψαμε σημαντικά κονδύλια και από τον πολιτισμό", τόνισε.