Στην πραγματικότητα, οι καρχαρίες δεν είναι τόσο κακοί όσο νομίζουμε

Μια πολύ διαφορετική εικόνα από "Τα σαγόνια του καρχαρία" δίνει στον κόσμο η έκθεση "Καρχαρίες και ανθρωπότητα" στο Ωκεανογραφικό Μουσείο του Μονακό, που άνοιξε τις πόρτες της στις 8 Ιουνίου και διαρκεί μέχρι τον Μάρτιο του 2015.

Αν και οι περισσότεροι θεωρούμε αυτά τα θηλαστικά ως βίαια, αιμοσταγή ψάρια, στην πραγματικότητα οι καρχαρίες είναι πολύ πιο ευάλωτοι και φιλικοί από όσο πιστεύουμε.

Η κεντρική δεξαμενή στο Ωκεανογραφικό Μουσείο του Μονακό είναι ο βασικός πόλος έλξης για τους επισκέπτες, καθώς εκεί μπορούν να αγγίξουν αληθινούς καρχαρίες, σύμφωνα με ρεορταζ του Euronews.

Καταρχάς υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη καρχαρία. Μερικοί είναι επιθετικοί, αλλά οι περισσότεροι δεν αποτελούν απειλή για το ανθρώπινο είδος.

"Οι καρχαρίες είναι ευάλωτοι, γιατί είναι το πιο τέλειο είδος κυνηγού. Δεν τους κυνηγά κανείς και γιαυτό, τα τελευταία 450 εκατομμύρια χρόνια, δεν έχουν αναπτύξει τεχνικές αυτοάμυνας"αναφέρει ο Ρομπέρ Καλκανιό, Διευθυντής του Ωκεανογραφικού Μουσείου. Έτσι, από τα 500 είδη καρχαρία που γνωρίζουμε, το ένα τέταρτο απειλείται σήμερα με εξαφάνιση.

"Οι καρχαρίες βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας στους ωκεανούς και παίζουν ένα ζωτικό, ρυθμιστικό ρόλο. Τρώνε τα άρρωστα ζώα και κρατούν υγιείς τους ωκεανούς. Εάν οι καρχαρίες εξαφανίζονταν, η ισορροπία της θαλάσσιας ζωής θα απειλούνταν και οι θάλασσες θα γέμιζαν σταδιακά με φύκια και μέδουσες", εξηγεί ο Καλκανιό.

Οι καρχαρίες από την άλλη πλευρά δεν αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για το ανθρώπινο είδος, καθώς τα θανατηφόρα περιστατικά είναι ελάχιστα κάθε χρόνο.

"Λιγότερα από δέκα άτομα σκοτώνονται κάθε χρόνο μετά από επίθεση καρχαρία, ενώ αντίστοιχα περίπου 2000 άνθρωποι πεθαίνουν από κροκόδειλους, 100.000 πεθαίνουν από δάγκωμα φιδιών, ενώ τα κουνούπια ευθύνονται για 800.000 θανάτους. Αν μάλιστα αντιστρέψουμε τους όρους, οι άνθρωποι σκοτώνουν 100.000.000 καρχαρίες κάθε χρόνο", σύμφωνα με τον Διευθυντή του Ωκεανογραφικού Μουσείου.