Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ είχε ο Τούρκος Πρόεδρος στον απόηχο
Λίγες μόλις ώρες μετά την επεισοδιακή επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα και τις απαντήσεις που έδωσε δημόσια ενώπιον του ομολόγου του Μεβλούβ Τσαβούσογλου στις τουρκικές προκλήσεις, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έσπευσε σήμερα να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι δύο άνδρες συζήτησαν μια σειρά από εξέχοντα περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ερντογάν υποστήριξε μιλώντας στον Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κατέστη δυνατή χάρη στις προσπάθειες και τα εποικοδομητικά βήματα της Τουρκίας.
Επανέλαβε δε, ότι η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, απορρίπτει τις αξιώσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, στη θάλασσα, τονίζοντας ότι οι υπερβολικές αξιώσεις τους παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
Όσον αφορά τη Λιβύη, ο Ερντογάν είπε στον Στόλτενμπεργκ, ότι θα πρέπει να δοθεί στη νέα κυβέρνηση της Λιβύης υποστήριξη στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είχε παράσχει βοήθεια στο βορειοαφρικανικό έθνος ως προς αυτό, σύμφωνα με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν το 2019. Ουσιαστικά δηλαδή, ζήτησε από το ΝΑΤΟ να δείξει ανοχή στην παρουσία τουρκικών δυνάμεων και μισθοφόρων αυτής στη Λιβύη.
Όσον αφορά στο Αφγανιστάν, ο Ερντογάν ουσιαστικά τάχθηκε κατά της υποστηριζόμενης από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν αποχώρηση των ΝΑΤΙϊκών δυνάμεων από τη χώρα. Αναφερόμενος στην πρόσφατα κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε, ότι η κρίση θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω διαλόγου, προσθέτοντας ότι η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και το Πρωτόκολλο του Μινσκ πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για την επίλυση του ζητήματος.