Υπέρμαχος του “Μεγάλου Ισραήλ” ο νέος πρόεδρος της χώρας

Ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ρέουβεν Ρίβλιν (αριστερά)  εκλέχθηκε σήμερα πρόεδρος του Ισραήλ και θα αντικαταστήσει τον Σιμόν Πέρες (δεξιά)  τον Ιούλιο, όταν θα λήξει η επταετής θητεία του.

Ο Ρίβλιν, 74 ετών, είναι δηλωμένος υποστηρικτής του "Μεγάλου Ισραήλ" και ξεκάθαρα αντίθετος στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, μέλος του δεξιού κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

"Προτιμώ να δεχθώ τους Παλαιστίνιους ως πολίτες του Ισραήλ από το να διχάσω το Ισραήλ", έχει δηλώσει ο ίδιος ο Ρίβλιν, καλώντας να προσαρτηθεί η κατεχόμενη Δυτική Όχθη. "Ο Ρίβλιν δεν θα είναι ποτέ ο πρόεδρος του Ισραήλ, αλλά ο πρόεδρος του “Μεγάλου Ισραήλ”. Θα χρησιμοποιήσει το αξίωμα του προέδρου για να προωθήσει τον εποικισμό στη Δυτική Όχθη", ανέφερε σε πρόσφατο άρθρο του ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Χααρέτζ.

Στο Ισραήλ, ο ρόλος του προέδρου είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός. Ως αρχηγός του κράτους όμως, ορίζει μετά τις βουλευτικές εκλογές την προσωπικότητα που θα αναλάβει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό και να γίνει πρωθυπουργός. Η προοπτική αυτή προβληματίζει τον νυν πρωθυπουργό Νετανιάχου. Η προσωπική του σχέση του με τον νέο πρόεδρο Ρίβλιν, πότε δεν ήταν ιδιαίτερα καλή.

Ο Ρίβλιν, γνωστός για την ανεξαρτησία του όσον αφορά τις πολιτικές του απόψεις,  θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 28 Ιουλίου.