Πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή κατάφερε να ξεγελάσει ερευνητές και τους οδήγησε να σκεφτούν ότι πρόκειται για ένα 13χρονο αγόρι, που ονομάζεται Eugene Goostman.
Με αυτό τον τρόπο, έγινε πραγματικότητα η πρώτη φορά στον κόσμο που κάποιοι περάσαν με επιτυχία το Turing τεστ.
Το όνομα του τεστ προήλθε από τον πρωτοπόρο των υπολογιστών Alan Turing.
Για να περάσει κάποιο πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή το τεστ, πρέπει να ξεγελάσει το 30% των κριτών σε πέντε λεπτά, απαντώντας σε chat rooms.
Το εγχείρημα μέχρι σήμερα δεν είχε επιτευχθεί ποτέ.
Ο Eugene δημιουργήθηκε από μια ομάδα επιστημόνων στη Ρωσία, και πέρασε το τεστ που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Reading.
Μετά βίας, κατάφερε να ξεγελάσει έναν στους τρεις κριτές αλλά ο αριθμός αυτός ήταν αρκετός για να περάσει το τεστ. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το chatbot προσποιούνταν ότι ήταν ένα 13χρονο αγόρι, που τα αγγλικά ήταν η δεύτερη του γλώσσα.
Προφανώς είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη, όμως, έχει ήδη επικριτές που σηκώνουν κόκκινες σημαίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει.
"Έχοντας έναν υπολογιστή που μπορεί να ξεγελάσει την ανθρώπινη σκέψη, και κάποιος να νομίζει ότι μιλάει με ανθρώπους που εμπιστεύεται, είναι μια κλήση αφύπνισης για μελλοντικά έγκληματα στον κυβερνοχώρο", δήλωσε ο Κέβιν Γουόργουικ, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.
Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το τι σημαίνει η είδηση για την online ασφάλεια στο μέλλον; Σίγουρα.
Μια πολύ πρακτική εφαρμογή του προγράμματος Eugene Goostman. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν παγίδα για την σύλληψη παιδόφιλων.