Το doodle στον Shusaku άναψε φωτιές λόγω Νορμανδίας

Τα doodles της Google έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τεράστια σημειολογική σημασία, ώστε ο αμερικανικός κολοσσός να δέχεται κριτική, κάθε φορά που μνημονεύει ένα πρόσωπο ή ένα γεγονός που κατά την κοινή γνώμη ή την πλειονότητα των πολιτών δεν είναι πασιφανώς το σημαντικότερο της συγκεκριμένης ημέρας.

Ο Honinbo Shusaku ήταν το doodle της Παρασκευής, καθώς συμπληρώθηκαν 185 χρόνια από το θάνατό του.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη επιλογή της Google εκτιμήθηκε ως αμφιλεγόμενη, καθώς την Παρασκευή ήταν ταυτόχρονα και η 70ή επέτειος της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία, η περίφημη D-Day την οποία τίμησαν Πούτιν, Ολάντ, Κάμερον και Ομπάμα, αλλά όχι η Google.

Κάποια από τα σχόλια που ακολούθησαν στο σύνηθες αιχμηρό Twitter ήταν ενδεικτικά, έως και αυστηρά: "Στη Google έχουν cupcakes μέσα στα κεφάλια τους, δεν εξηγείται διαφορετικά", είπε ένας χρήστης, ενώ ένας άλλος, ειρωνικά, πρόσθεσε: "Κι εγώ στενοχωρήθηκα που δεν έβαλαν την επέτειο της D-Day, αλλά θα μας κλείσουν τα στόματα με τα 167ά γενέθλια κάπου Πρώσου ποιητή".

Η Google, μετά από όλον αυτό το χαμό, πρόσθεσε κάτω από το πεδίο αναζήτησης, μία ευθεία γραμμή υπενθύμισης της απόβασης στη Νορμανδία με τίτλο Remembering D-Day και συνδέσμους που οδηγούν στο Πολιτιστικό Ινστιτούτο της (Google Cultural Institute) με ιστορικά ντοκουμέντα, φωτογραφίες και χάρτες της απόβασης στη Νορμανδία.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013 είχε ασκηθεί σφοδρή κριτική στη Google από χριστιανικές οργανώσεις, επειδή είχε επιλέξει να δημιουργήσει doodle για τον ακτιβιστή Σέζαρ Τσάβες, ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών.