Στα προ κρίσης επίπεδα υποχωρεί η ανεργία στις ΗΠΑ

Η σημερινή ημέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί κατά πολλούς ορόσημο για την αγορά εργασίας. Και το παρακάτω διάγραμμα του Quartz εξηγεί το γιατί:

Τι μας λέει το διάγραμμα αυτό; Ότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στις ΗΠΑ (εξαιρουμένων των αγροτών) έφτασε το Μάιο του 2014 στο επίπεδο που βρισκόταν τον Ιανουάριο του 2008, πριν το ξέσπασμα της κρίσης – δηλαδή, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, επανήλθαν όλες οι δουλειές που είχαν χαθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Βέβαια, σε απόλυτους αριθμούς τα πράγματα δεν είναι και τόσο... ρόδινα, αφού εκτιμάται ότι από το 2008 μέχρι σήμερα ο ενεργός πληθυσμός των Αμερικανών έχει αυξηθεί κατά 7 εκατομμύρια – ωστόσο, πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα.

Εξάλλου, και το ποσοστό της ανεργίας διατηρήθηκε το Μάιο σταθερό στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο 6,3%, που αποτελεί χαμηλό πεντέμισι ετών, γεγονός που ενισχύει αυτούς που βλέπουν την αγορά εργασίας να έχει αφήσει πίσω της την κρίση και να έχει ανακάμψει πλήρως.

Ενδιαφέρον έχει και η ανάλυση της εργασιακής κατάστασης των Αμερικανών άνω των 16 ετών. Σύμφωνα με αυτήν:

- Το 48,3% δουλεύουν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
- Το 7,7% δουλεύουν part-time από προσωπική επιλογή.
- Το 2,9% δουλεύουν part-time επειδή δεν μπορούν να βρουν δουλειά πλήρους απασχόλησης ή ο εργοδότης τους μείωσε το ωράριο.
- Το 4% είναι άνεργοι που αναζητούν εργασία.
- Το 0,9% είναι άνεργοι που σταμάτησαν να αναζητούν εργασία τον προηγούμενο χρόνο.
- Το 36,3% δε θέλουν να εργαστούν, δεν έχουν αναζητήσει εργασία τον τελευταίο χρόνο ή δεν μπορούν να δουλέψουν.