Μάχες και νεκροί στο Σλαβιάνσκ – Κύμα προσφύγων προς Κίεβο και Ρωσία

Ένας Ουκρανός αστυνομικός σκοτώθηκε και δύο ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα κοντά στο Σλαβιάνσκ, σε επίθεση που εξαπέλυσαν φιλορώσοι αυτονομιστές εναντίον ενός σημείου ελέγχου των ουκρανικών δυνάμεων.

Όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, "οι αντάρτες έριξαν όλμους από μια εκκλησία, εναντίον ενός σημείου ελέγχου των ουκρανικών δυνάμεων".

Ο Ουκρανικός στρατός έχει ξεκινήσει από τις 13 Απριλίου μια "αντιτρομοκρατική επιχείρηση" εναντίον των ένοπλων φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία. Μέχρι στιγμής περίπου 200 άνθρωποι —στρατιώτες, αντάρτες και πολίτες— έχουν χάσει τη ζωή τους. 

Η αστάθεια και ο ανοιχτός πλέον πόλεμος στις ανατολικές περιφέρειες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ , πολλοί κάτοικοι την ανατολική Ουκρανία, φοβούμενοι για την ασφάλειά τους κατέφυγαν στο Κίεβο, αφήνοντας πίσω όλα τα υπάρχοντά τους.

Τον δρόμο της προσφυγιάς παίρνουν όμως και πολλοί ρωσόφωνοι κάτοικοι της ανατολικής Ουκρανίας, ακολουθώντας όμως αντίθετη πορεία. Για να διαφύγουν από την εμπόλεμη ζώνη, επιχειρούν με κάθε μέσο να περάσουν τα σύνορα προς την Ρωσία.

Την ώρα που η κινητικότητα στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία αυξάνεται, το Κίεβο ανακοίνωσε πριν δύο ημέρες το προσωρινό κλείσιμο οχτώ μεθοριακών σταθμών στο Λουγκάνσκ και το Ντόνετσκ, εξαιτίας των συχνών επιθέσεων των αυτονομιστών.

Ο διορισμένος από το Κίεβο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Ντονέτσκ, Σεργκέι Ταρούτα, εκτίμησε σήμερα ότι η επιχείρηση "δεν έχει επιτύχει τους στόχους της", εξαιτίας της εισβολής ξένων ανταρτών στη χώρα.

"Οι ουκρανοί στρατιώτες είναι πλέον αντιμέτωποι με επαγγελματίες που έχουν έρθει από πολλές περιοχές, περιλαμβανομένης της Τσετσενίας και τη Νότιας Οσετίας (της φιλορωσικής, αυτονομιστικής δημοκρατίας της Γεωργίας)", σημείωσε ο Ταρούτα.

Παρόλα αυτά επεσήμανε ότι τάσσεται κατά μιας ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης. "Κάθε νέος θάνατος είναι μια τραγωδία για το Ντονμπάς και δημιουργεί δέκα νέους υποστηρικτές των τρομοκρατών", εξήγησε ο Ταρούτα.

Παράλληλα, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες του διεξάγουν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση "περισσότερων από 200 ομήρων" που κρατούν οι αυτονομιστές.

Σε σύντομη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Νορμανδία ο νεοεκλεγείς Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησαν εκατέρωθεν τον άμεσο τερματισμό της αιματοχυσίας στην Ανατολική Ουκρανία.