Θεσσαλονίκη: Ετοιμάζουν ‘Πράσινα Δώματα’ και ‘Κήπους της Βροχής’

Τα τελευταία "εμπόδια" καλείται να ξεπεράσει η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για να υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα τα σχέδια απόκτησης του "Πράσινου Δώματος" στο νέο δημαρχιακό μέγαρο και των "Κήπων Βροχής" στον άξονα της οδού 28ης Οκτωβρίου.

Τα δύο έργα παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης με θέμα "Αειφόρος Διαχείριση του Αστικού Περιβάλλοντος, καλές πρακτικές και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης". Στη διάρκεια της συζήτησης ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφέρθηκε στον κοινωνικό και οικονομικό ρόλο του αστικού πράσινου.

"Η ποιότητα ζωής μιας πόλης είναι αυτό που την κάνει ανταγωνιστική, φιλική προς τους κατοίκους της και την καθιστά πόλο έλξης για επενδύσεις και επισκέπτες. Οι χώροι αστικού πρασίνου μαζί με άλλες βασικές υποδομές αποτελούν θεμελιώδες συστατικό ενός βιώσιμου περιβάλλοντος και ενισχυτικό παράγοντα της καλής ποιότητας ζωής", δήλωσε ο κ.Ζέρβας.

Συγκεκριμένα, το "Πράσινο Δώμα" αφορά τη φύτευση της στέγης του δημαρχείου, σε μια επιφάνεια περίπου 740 τετραγωνικών μέτρων, με αρωματικά φυτά, λουλούδια και χαμηλούς θάμνους. Για την πραγματοποίησή του αναμένεται η ολοκλήρωση της έγκρισης όρων του δημαρχείου από το τμήμα ενεργειακού και βιοκλιματικού σχεδιασμού της διεύθυνσης αστικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικών μελετών.    

Στη συνέχεια, πρόκειται να κατατεθεί εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο με την οποία θα εγκριθεί η εκτέλεσή του και ο τρόπος δημοπράτησης, ενώ αναμενόμενη ημερομηνία δημοπράτησης είναι γύρω στα τέλη Αυγούστου.

Το έργο προχωρά στο πλαίσιο της δράσης "Integrated Green Cities", η οποία και εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Ελλάδα - Βουλγαρία 2007 - 2013. Πρόκειται για μια δράση που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 85% και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας κατά 15%.

Στο ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η δημιουργία των λεγόμενων "Κήπων Βροχής" που θα γίνουν στην οδό 28ης Οκτωβρίου. Εκεί θα φυτευτούν καλλωπιστικά δέντρα, τα οποία θα βρίσκονται τοποθετημένα μέσα σε δενδροδόχους ειδικής κατασκευής, όπου θα συλλέγεται το βρόχινο νερό, για να χρησιμοποιείται στη συνέχεια, ώστε να ποτίζονται τα φυτά. 

Γι αυτό το έργο στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής θα κατατεθεί εισήγηση για την κατάρτιση των όρων, τη διενέργεια και την κατακύρωση του διαγωνισμού.