Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα διαβατήρια

Όλα τα Γραφεία Διαβατηρίων στον Ελλαδικό χώρο και οι έμμισθες προξενικές αρχές στην αλλοδαπή, εκτυπώνουν μηχανογραφικά τα προβλεπόμενα έντυπα αιτήσεων για την έκδοση διαβατηρίων.

Τα εν λόγω έντυπα διακρίνονται σε 4 κατηγορίες ως εξής:

• Αίτηση για έκδοση νέου Διαβατηρίου
Χρησιμοποιείται όταν ο ενδιαφερόμενος εφοδιάζεται για πρώτη φορά με διαβατήριο.

• Αίτηση για ανανέωση παλαιού διαβατηρίου
Χρησιμοποιείται όταν έχει εκδοθεί στο παρελθόν διαβατήριο από την Ελληνική Αστυνομία, το οποίο έχει λήξει ή ζητείται η ανανέωσή του εντός 12μήνου πριν τη λήξη του.

• Αίτηση για Αντικατάσταση παλαιού Διαβατηρίου σε ισχύ
Η ημερομηνία ισχύος του νέου Διαβατηρίου είναι ίδια με την ημερομηνία αυτού που αντικαθίσταται.

Χρησιμοποιείται στις κάτωθι περιπτώσεις:

1. Συμπλήρωση σελίδων
2. Μεταβολές στοιχείων
3. Αλλοιώσεις
4. Αναφέρονται κράτη μη επιθυμητά
5. Έκδοση ηλεκτρονικού διαβατηρίου

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις ακυρώνεται το παλαιό διαβατήριο.

• Αίτηση για έκδοση Διαβατηρίου λόγω Κλοπής ή Απώλειας
Χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση διαβατηρίου που έχει δηλωθεί ως κλαπέν ή απωλεσθέν.

Ποια είναι η διαδικασία μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών;

Η διαδικασία που ακολουθείται από την υποβολή των δικαιολογητικών μέχρι την παραλαβή του νέου διαβατηρίου είναι η εξής:

1.Τα γραφεία υποδοχής ελέγχουν τα δικαιολογητικά που κατατίθενται και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης διαβατηρίου. Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος θα ενημερώνεται από το γραφείο υποδοχής ο ενδιαφερόμενος με προσωπική επιστολή και θα επιστρέφεται το καταβληθέν ποσό για τα παράβολα.

2. Τα δικαιολογητικά διαβιβάζονται στην Κεντρική Υπηρεσία έκδοσης διαβατηρίων με ταχυμεταφορά.

3. Η Κεντρική Υπηρεσία θα εκδίδει το διαβατήριο εντός 3 εργάσιμων ημερών από την παραλαβή όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών.

4. Το νέο διαβατήριο θα αποστέλλεται με τον ίδιο τρόπο στην Υπηρεσία όπου υποβλήθηκε η αίτηση.

5. Ο ενδιαφερόμενος παραλαμβάνει το διαβατήριο από το γραφείο υποδοχής αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση, προσκομίζοντας την απόδειξη κατάθεσης.

Πότε όμως μπορούμε ν' αποκτήσουμε διαβατήριο σε μία μέρα;

Μπορούμε να αποκτήσουμε διαβατήριο σε μία μέρα όταν συντρέχουν οι εξής λόγοι:

1. Σοβαροί λόγοι υγείας που επιβάλλουν νοσηλεία στο εξωτερικό (ισχύει για τον ασθενή, τον συγγενή αυτού μέχρι β' βαθμού, καθώς και τον ιατρό ή νοσηλευτή που πρέπει να συνοδεύσουν τον ασθενή)

2. Θάνατος συγγενή εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι δευτέρου βαθμού

3. Τραυματισμός ή σοβαρός λόγος υγείας που αποδεικνύεται με ιατρικό πιστοποιητικό αλλοδαπού κρατικού νοσοκομείου ή εξαφάνιση συγγενή μέχρι και δευτέρου βαθμού

4.Καταστροφή περιουσίας του ενδιαφερομένου που βρίσκεται στο εξωτερικό

Για τις ειδικές αυτές περιπτώσεις, εκτός από τα αρμόδια γραφεία σε όλη την Ελλάδα, ο ενδιαφερόμενος μπορεί κατ' εξαίρεση να καταθέσει τα δικαιολογητικά του και στο γραφείο που εδρεύει στο Αστυνομικό τμήμα Παγκρατίου.

Τι γίνεται σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας Ελληνικού διαβατηρίου νέου τύπου;

Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής διαβατηρίου, ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να υποβάλει αμέσως στην πλησιέστερη Ελληνική αστυνομική ή προξενική Αρχή υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1966, για τον τόπο, το χρόνο και τις συνθήκες απώλειας ή κλοπής του διαβατηρίου του. Το διαβατήριο του οποίου έχει δηλωθεί απώλεια ή κλοπή θεωρείται αυτοδικαίως άκυρο από της υποβολής της σχετικής δήλωσης. Για τις συνθήκες απώλειας ή κλοπής του διαβατηρίου ενεργείται έρευνα από τις αρμόδιες Αρχές, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι τρεις μήνες από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. Σε περίπτωση νέας δήλωσης για κλοπή ή απώλεια διαβατηρίου εντός πενταετίας, η έρευνα μπορεί να διαρκέσει μέχρι ένα έτος, ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης. Επιπρόσθετα και όσο διαρκεί η έρευνα δεν δύναται να χορηγηθεί νέο διαβατήριο στον δικαιούχο του κλαπέντος - απολεσθέντος διαβατηρίου, εκτός εάν συντρέχει περίπτωση από τις αναφερόμενες στη παρ. 3 του άρθρου 1 του Π.Δ. 25/2004, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 του Π.Δ. 135/2007, δηλαδή: νοσηλεία στην αλλοδαπή του ιδίου ή του συζύγου ή συγγενούς αυτού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι β' βαθμού για σοβαρούς λόγους υγείας, θάνατος ή σοβαρή ασθένεια στην αλλοδαπή του συζύγου ή συγγενούς αυτού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι β' βαθμού και σοβαρός λόγος άμεσης μετάβασης του ενδιαφερομένου στην αλλοδαπή, όπως ναυτολόγηση ναυτικού ή επιστροφή μονίμου κατοίκου του εξωτερικού.

Διάρκεια ισχύος διαβατηρίου:

1. των ενηλίκων και τον ανηλίκων άνω των 14 ετών, πέντε χρόνια από την ημέρα έκδοσης.

2. των λοιπών ανηλίκων (έως 14 ετών), τρία χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης.

3. το διαβατήριο που χορηγείται κατ' εξαίρεση, έχει ισχύ 13 μήνες, όμως ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να το παραδώσει προς ακύρωση στην υπηρεσία που κατέθεσε το αίτημα πριν τη λήξη της ισχύος του εφόσον εκλείψει η αιτία για την οποία εκδόθηκε ή παρέλθει το χρονικό διάστημα για το οποίο άρθηκε το μέτρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Τι γίνεται με το εκδοθέν διαβατήριο που δεν παραλαμβάνεται εγκαίρως από τον ενδιαφερόμενο;

Το διαβατήριο το οποίο δεν παραλαμβάνεται από τον ενδιαφερόμενο μέσα σε ένα εξάμηνο από την έκδοση του, επιστρέφεται στην Διεύθυνση Διαβατηρίων και ακυρώνεται.

Βασικό είναι ότι δώδεκα μήνες πριν τη λήξη του παλαιού διαβατηρίου, πρέπει να καταθέτουμε δικαιολογητικά για την ανανέωσή του.

Ποια είναι τα δικαιολογητικά που χρειάζονται οι ενήλικες για την έκδοση διαβατηρίου;

1.Αίτηση έκδοσης διαβατηρίου που εκτυπώνεται στα Γραφεία Υποδοχής Αιτημάτων και στην οποία είναι ενσωματωμένη υπεύθυνη δήλωση όπου ο ενδιαφερόμενος αναφέρει:

- Αν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, υπεξαγωγή εγγράφων, ψευδή ανωμοτί κατάθεση ή ψευδή δήλωση, εφόσον τα αδικήματα αυτά αφορούν την έκδοση, τη χρήση ή την απώλεια ή κλοπή διαβατηρίου.

- Αν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για αρπαγή, εμπόριο δούλων,  εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων,  ακούσια απαγωγή,  σωματεμπορία ή διακίνηση λαθρομεταναστών.

- Αν έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη ή έχει παραπεμφθεί σε δίκη για τα παραπάνω αδικήματα

- Αν έχει κηρυχθεί ανυπότακτος ή λιποτάκτης

- Αν είναι ανυπότακτος εξωτερικού

- Αν εκκρεμεί σε βάρος του απαγόρευση εξόδου από τη χώρα

- Αν διαμένει μόνιμα στην αναγραφείσα διεύθυνση κατοικίας και εάν έχει εκδοθεί στο όνομά του διαβατήριο, σύμφωνα με τις διατάξεις Ν. 3103/2003 από την ΕΛ.ΑΣ., το οποίο απωλέσθη, εκλάπη ή ζητείται η ανανέωση ή αντικατάστασή του

-Μια πρόσφατη (τελευταίου μήνα) έγχρωμη φωτογραφία 4x6 εκ. συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών. Σε περιπτώσεις ατόμων με προβλήματα όρασης, όταν δεν πληρούνται επακριβώς οι τεθείσες τεχνικές προδιαγραφές φωτογραφιών (π.χ. μη εστιασμός, κλειστοί οφθαλμοί, παραμόρφωση χαρακτηριστικών προσώπου κλπ) συνυποβάλλεται, είτε απλή βεβαίωση εγγραφής στα Μητρώα Τυφλών οικείας Υπηρεσίας, η οποία πιστοποιεί την εν λόγω κατάσταση, είτε ιατρική βεβαίωση -γνωμάτευση

2. Παράβολα είσπραξης εσόδων

- Παράβολο χαρτοσήμου:

Για διαβατήριο πενταετούς διάρκειας παράβολο ονομαστικής αξίας 22 ευρώ + 20% ΟΓΑ = συνολική αξία 26,40 ευρώ (άνω των 14 ετών).
Για διαβατήριο διάρκειας 13 μηνών, παράβολο ονομαστικής αξίας 9 ευρώ + 20% ΟΓΑ = συνολική αξία 10,80 ευρώ.(Αποκλειστικά και μόνο για διαβατήρια που χορηγούνται κατ' εξαίρεση σύμφωνα με την παρ.3 του Άρθρου 1 του Π.Δ 25/2004 και την παρ.3 του Άρθρου 4 του Π.Δ 25/2004 ως αντικαταστάθηκε με το Άρθρο 3 του Π.Δ 135/2007.) Για διαβατήριο διάρκειας 8 μηνών, παράβολο ονομαστικής αξίας 4,5 ευρώ + 20% ΟΓΑ = συνολική αξία 5,40 ευρώ.(Αποκλειστικά και μόνο για τις περιπτώσεις που η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι προσωρινά αδύνατη )
Για διαβατήριο διάρκειας 3 μηνών, παράβολο ονομαστικής αξίας 4,5 ευρώ + 20% ΟΓΑ = συνολική αξία 5,40 ευρώ. (Αποκλειστικά και μόνο για τις περιπτώσεις διαβατηρίων που χορηγούνται σύμφωνα με την περ. β' της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του Π.Δ.25/2004 όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.4 του Άρθρου 1 του Π.Δ 30/2010)

- Παράβολο Δημοσίου για τέλη εντύπου βιβλιαρίου: 53,00 ευρώ

- Παράβολο Δημοσίου για ταχυδρομικά τέλη: 5,00 ευρώ

3. Φωτοαντίγραφο δύο όψεων του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας. Σε περίπτωση που ο αιτών είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και δεν έχει Ελληνικό Δελτίο Ταυτότητας, υποβάλλει πιστοποιητικό γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης (τελευταίου εξαμήνου).

Ποια είναι τα δικαιολογητικά που χρειάζονται οι ανήλικοι για την έκδοση διαβατηρίου;

1. Αίτηση έκδοσης διαβατηρίου που εκτυπώνεται στα Γραφεία Υποδοχής Αιτημάτων και στην οποία είναι ενσωματωμένη υπεύθυνη δήλωση που περιλαμβάνει τα εξής:

- Όταν ο ανήλικος είναι κάτω των 13 ετών,  ο ασκών την επιμέλεια πιστοποιεί:
την αναγραφείσα διεύθυνση κατοικίας του ανηλίκου και την έκδοση ή όχι διαβατηρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις Ν.3103/2003 από την ΕΛ.ΑΣ., το οποίο απωλέσθη, εκλάπη ή ζητείται η ανανέωση ή αντικατάστασή του.
- Όταν ο ανήλικος είναι άνω των 13 ετών, δηλώνει:

 αν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, υπεξαγωγή εγγράφων, ψευδή ανωμοτί κατάθεση ή ψευδή δήλωση, εφόσον τα αδικήματα αυτά αφορούν την έκδοση, τη χρήση ή την απώλεια ή κλοπή διαβατηρίου.
 αν έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη ή έχει παραπεμφθεί σε δίκη για τα παραπάνω αδικήματα.
 αν εκκρεμεί σε βάρος του απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
 αν διαμένει μόνιμα στη αναγραφείσα διεύθυνση κατοικίας και εάν έχει εκδοθεί στο όνομά του διαβατήριο, σύμφωνα με τις διατάξεις Ν.3103/2003 από την ΕΛ.ΑΣ., το οποίο απωλέσθη, εκλάπη ή ζητείται η ανανέωση ή αντικατάστασή του.

2. Παράβολα είσπραξης εσόδων.

- Παράβολο χαρτοσήμου:

Για διαβατήριο πενταετούς διάρκειας παράβολο ονομαστικής αξίας 22 ευρώ + 20% ΟΓΑ = συνολική αξία 26,40 ευρώ (άνω των 14 ετών).
Για διαβατήριο τριετούς διάρκειας παράβολο ονομαστικής αξίας 13 ευρώ + 20% ΟΓΑ = συνολική αξία 15,60 ευρώ (έως 14 ετών).
Για διαβατήριο διάρκειας 13 μηνών, παράβολο ονομαστικής αξίας 9 ευρώ + 20% ΟΓΑ = συνολική αξία 10,80 ευρώ.(Αποκλειστικά και μόνο για διαβατήρια που χορηγούνται κατ'εξαίρεση σύμφωνα με την παρ.3 του Άρθρου 1 του Π.Δ 25/2004 και την παρ.3 του Άρθρου 4 του Π.Δ 25/2004 ως αντικαταστάθηκε με το Άρθρο 3 του Π.Δ 135/2007.)
Για διαβατήριο διάρκειας 8 μηνών, παράβολο ονομαστικής αξίας 4,5 ευρώ + 20% ΟΓΑ = συνολική αξία 5,40 ευρώ.(Αποκλειστικά και μόνο για τις περιπτώσεις που η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι προσωρινά αδύνατη )
Για διαβατήριο διάρκειας 3 μηνών, παράβολο ονομαστικής αξίας 4,5 ευρώ + 20% ΟΓΑ = συνολική αξία 5,40 ευρώ. (Αποκλειστικά και μόνο για τις περιπτώσεις διαβατηρίων που χορηγούνται σύμφωνα με την περ. β' της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του Π.Δ.25/2004 όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.4 του Άρθρου 1 του Π.Δ 30/2010)

- Παράβολο Δημοσίου για έντυπο βιβλιαρίου ή διπλότυπο: 53,00 ευρώ

- Παράβολο Δημοσίου για ταχυδρομικά τέλη ή διπλότυπο: 5,00 ευρώ

3. Φωτοαντίγραφο δύο όψεων του δελτίου ταυτότητας για όσους έχουν εφοδιαστεί. (Υποχρεωτικός εφοδιασμός για ανηλίκους άνω των 12 ετών).

4. Πιστοποιητικό γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης (τελευταίου εξαμήνου) για τους κάτω των 12 ετών, οι οποίοι δεν έχουν εφοδιαστεί με δελτίο ταυτότητας. Στο πιστοποιητικό επικολλάται πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία του ανήλικου και πραγματοποιείται βεβαίωση ταυτοπροσωπίας από τη δημοτική Αρχή που είναι εγγεγραμμένος ο πολίτης, από οποιαδήποτε αστυνομική Αρχή, καθώς και από τα Κ.Ε.Π. Μια πρόσφατη (τελευταίου μήνα) έγχρωμη φωτογραφία 4x6 εκ. συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών. Σε περιπτώσεις ατόμων με προβλήματα όρασης, όταν δεν πληρούνται επακριβώς οι τεθείσες τεχνικές προδιαγραφές φωτογραφιών (π.χ. μη εστιασμός, κλειστοί οφθαλμοί, παραμόρφωση χαρακτηριστικών προσώπου κλπ) συνυποβάλλεται, είτε απλή βεβαίωση εγγραφής στα Μητρώα Τυφλών οικείας Υπηρεσίας, η οποία πιστοποιεί την εν λόγω κατάσταση, είτε ιατρική βεβαίωση – γνωμάτευση.

Τα ως άνω δικαιολογητικά κατατίθενται από τους γονείς παρουσία του ανηλίκου και υπογράφονται από αυτούς και τον άνω των 12 ετών ανήλικο. Εάν παρίσταται μόνον ο ένας γονέας, απαιτείται η έγγραφη συναίνεση του άλλου, με θεωρημένο το ιδιόχειρο της υπογραφής του.

Όταν δεν δύνανται να παραστούν οι ασκούντες την επιμέλεια, για λόγους ανωτέρας βίας, παρίσταται οποιοσδήποτε συγγενής του ανηλίκου, ο οποίος εξουσιοδοτείται σχετικά από τον ένα γονέα, υποβάλλοντας και την έγγραφη συναίνεση του άλλου.

Χρύσα Τσιώτση

Δικηγόρος

[email protected]