Tο μηχανισμό με τον οποίο ο καλός ύπνος βελτιώνει τη μάθηση και τη μνήμη, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.
Ερευνητές από την Κίνα και τις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν προηγμένα μικροσκόπια για να παρακολουθήσουν τις νέες συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων - συνάψεις - που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, έδειξε ακόμη έδειξε ακόμα πως τίποτα, ούτε καν η εντατική προσπάθεια, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις νέες συνάψεις που χάνονται όταν δεν κοιμόμαστε καλά ή/και αρκετά το βράδυ. Είναι γνωστό ότι ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση, αλλά τι πραγματικά συμβαίνει στο εσωτερικό του εγκεφάλου , αποτελεί μια πηγή σημαντικής συζήτησης.
Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο Peking, στην Κίνα, δίδαξαν σε ομάδα ποντικιών μία νέα δεξιότητα: να περπατούν πάνω σε μία περιστρεφόμενη ράβδο. Οι ερευνητές είχαν τοποθετήσει χειρουργικά στο κεφάλι των ζώων ένα προηγμένο, μίνι μικροσκόπιο, για να βλέπουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους όταν κοιμούνται ή όταν έχουν έλλειψη ύπνου. Έτσι ανακάλυψαν πως στη διάρκεια του ύπνου δημιουργούνταν πολύ περισσότερες νέες συνάψεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων - και η συμπεριφορά των ζώων έδειχνε πως όταν μάθαιναν περισσότερο.
Στη συνέχεια του πειράματος, οι ερευνητές ξυπνούσαν τα ζώα σε διάφορα στάδια του ύπνου, για να εξακριβώσουν ποιο είχε καθοριστική σημασία για τη δημιουργία των αναμνήσεων. Όπως απεδείχθη, το στάδιο των βραδέων κυμάτων, κατά το οποίο κοιμόμαστε βαθιά και δύσκολα ξυπνάμε, είναι το πιο σημαντικό.
"Ένα από τα κύρια μηνύματα αυτής της μελέτης είναι πως για να θυμόμαστε καλά κάτι, πρέπει να κοιμηθούμε", ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Γκαν και προσέθεσε ότι "για τους μαθητές που έχουν εξετάσεις, αυτό σημαίνει πως πρέπει να διαβάζουν και αμέσως μετά να κοιμούνται, αντί να συνεχίζουν το διάβασμα μέχρι αργά τη νύχτα".