Τις εξαγγελίες Ντράγκι σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας έρχονται να σχολιάσουν ο επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Γιάννης Τσαμουργκέλης και ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Θράκης, Διονύσης Χιόνης, μιλώντας στο news.gr.
Σύμφωνα με τον κύριο Τσαμουργκέλη το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο διοικητής της Ευρωπαίκής Κεντρικής Τράπεζας, εξωθεί τις τράπεζες να απελευθερώσουν ρευστότητα. "Αν δεν αποδώσει, θα πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα. Στην πραγματικότητα όμως τις εξαναγκάζει να δώσουν χρήματα και να ανακόψουν το ρυθμό μείωσης των χορηγήσεων. Μην ξεχνάτε ότι αυτή τη στιγμή κυριαρχεί ρυθμός μείωσης στις περισσότερες χώρες".
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει ο κύριος Τσαμουργκέλης θα μετριάσει αρχικά την έλλειψη ρευστότητα, αλλά χρειάζονται πιο ισχυρά μέτρα για τις χώρες του Νότου. "Στην Αμερική έχει ήδη υπερδιπλασιαστεί το χρήμα, ενώ στο Νότο τα προβλήματα είναι ορατά".
"Με τον τρόπο αυτόν η ΕΚΤ επεμβαίνει στη διαδικασία των χορηγήσεων και στοχεύει σε επιχειρήσεις, ελέγχοντας αν οι τράπεζες τις δανειοδοτούν". Ο καθηγητής προτείνει να αποδίδεται η πλήρης αξία - το 100% - των ελληνικών ομολόγων και όχι το 80% και να δεχτούν οι ξένες τράπεζες όλη την εγγυοδοσία που μπορούν οι τράπεζες του Νότου να δώσουν για να καλύψουν τη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ".
Από την πλευρά του ο Διονύσης Χιόνης, τονίζει ότι οι κινήσεις Ντράγκι εμπίπτουν στα όρια της ποσοτικής χαλάρωσης. "Αν αυτό είναι το πρώτο μέτρο μιας σειράς μέτρων για την τόνωση της ρευστότητας είναι απαραίτητα και καλοδεχόμενα. Αν η πολιτική για τη χαλαρωση της ρευστότητας εξαντλειται σε αυτά τότε τα μέτρα είναι αποτυχημένα", προσθέτει.
"Υποτίθεται ότι η μείωση του επιτοκίου θα κάνει πιο εύκολη την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Μέχρι να γίνει αυτό όμως, κυριαρχεί η αβεβαιότητα. Εκτός από τη μείωση των επιτοκίων χρειάζεται θεσμική αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο λαμβάνουν δάνεια οι επιχειρήσεις και αναθεώρηση των κριτηρίων που λένε 'να μην έχει σφραγιστεί καμία επιταγή επιχείρησης', τη στιγμή που σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις είναι ενταγμένες στον Τειρεσία", καταλήγει ο καθηγητής.
Διαβάστε επίσης: