Τσίπρας: Ο Σόιμπλε θέλει λιτότητα στην Ελλάδα για ακόμα 20 χρόνια

Για στρατηγικό σχέδιο των Άνγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που ονομάζεται “γερμανοποίηση της Ευρώπης” και “εποικισμός της Νότιας Ευρώπης” κάνει λόγο σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο Αλέξης Τσίπρας, καταφερόμενος εναντίον των πολιτικών λιτότητας και της γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη.

“Ο στόχος της λιτότητας δεν ήταν να βγει η Ελλάδα από την κρίση, αλλά το να δημιουργήσει μια εσωτερική υποτίμηση η οποία υποτίθεται θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Το ότι στην πραγματικότητα ήταν ένα πρόγραμμα που οδηγεί στην ύφεση δεν ήταν τυχαίο!”, παρατηρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι Μέρκελ και Σόιμπλε “θέλουν να δημιουργήσουν μια ειδική οικονομική ζώνη στην περιφέρεια της Ευρώπης με χαμηλούς μισθούς, μια ζώνη απελευθερωμένη από τους περιορισμούς της εργατικής νομοθεσίας, συνδυασμένη με την άνοδο της διαρθρωτικής ανεργίας”.

Όπως εξηγεί, θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο η ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι ανταγωνιστική. Ωστόσο, επισημαίνει, “η ανταγωνιστικότητα δε βασίζεται στη μείωση του κόστους εργασίας, κυρίως σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Γιατί με αυτή τη λογική θα έπρεπε τώρα το Μπαγκλαντές να είναι η πιο ανταγωνιστική χώρα στον κόσμο. Αυτή η στρατηγική είναι λάθος, γιατί μια Ευρώπη χωρισμένη σε Βορρά και Νότο με μια περιφέρεια στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι μια Ευρώπη αποδυναμωμένη. Το μέλλον της Γερμανίας και των Γερμανών είναι αυτό μιας Γερμανίας ισορροπημένης και δυνατής και όχι μιας Γερμανίας ηγεμονικής με πήλινα πόδια”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει και την εντυπωσιακή άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στις πρόσφατες ευρωεκλογές στη λιτότητα. “Αυτά τα τερατουργήματα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας, που καταστρέφουν τις μεσαίες τάξεις και τα πιο αδύναμα στρώματα, πετώντας τα στην αγκαλιά των νεοναζί. Αυτά τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι πρέπει να σταματήσουμε την πολιτική της λιτότητας άμεσα”, υπογραμμίζει.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται ακόμα στο αίτημά του για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας πως αυτό δεν είναι βιώσιμο, με αποτέλεσμα να απειλείται η σταθερότητα ολόκληρης της Ευρώπης, και κατηγορεί τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση της χώρας ότι δε χρησιμοποίησαν όλα τα διαπραγματευτικά όπλα τους, ενώ καταφέρεται προσωπικά εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα, υποστηρίζοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών “από την αρχή ήταν μια επιλογή του Βερολίνου. Δέχεται τις διαταγές του Σόιμπλε. Τοποθετώντας τον στη θέση του διευθύνοντα της ελληνικής τράπεζας προσπαθούν να βραχυκυκλώσουν και να μειώσουν τις διαπραγματευτικές ικανότητες της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης”.

“Γιατί ο κ. Σόιμπλε έχει ένα στρατηγικό σχέδιο: να μονιμοποιήσει για τα επόμενα 20 χρόνια τη λιτότητα στην Ελλάδα. Αυτό ακριβώς το σχέδιο θέλουμε να εμποδίσουμε με μια λαϊκή εντολή. Στην Ευρώπη του Νότου μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει ένα παράδειγμα”, ξεκαθαρίζει.