Συρία: Πρόεδρος για τρίτη θητεία ο Άσαντ

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ επανεξελέγη στην προεδρία της Συρίας με ποσοστό 88,7% των ψήφων, όπως δήλωσε απόψε και επισήμως ο πρόεδρος του συριακού κοινοβουλίου Μοχάμαντ αλ Λάχαμ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Άσαντ εξασφάλισε μια τρίτη θητεία στην προεδρία στις αμφιλεγόμενες αυτές εκλογές, που διεξήχθησαν χθες μόνο στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνησή του.

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι, ο Χάσαν αλ Νούρι και ο Μάχερ αλ Χάτζαρ, εξασφάλισαν αντίστοιχα 4,3% και 3,2% των ψήφων, σύμφωνα με τον αλ Λάχαμ.

Σύμφωνα με τις εκλογικές αρχές της χώρας, το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές ανήλθε σε 73,42%, δηλαδή από τα 15,8 εκατομμύρια των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων, προσήλθαν στις κάλπες τα 11,6 εκατομμύρια.

Το 2007, το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα που είχε ξαναφέρει τον Άσαντ στην εξουσία, στην οποία βρίσκεται από το 2000, είχε φτάσει το 95,86%.

 

Νεκροί και τραυματίες από πυροβολισμούς νίκης στη Δαμασκό

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν απόψε από πυροβολισμούς από αυτόματα όπλα που ερρίφθησαν σε ένδειξη χαράς στην Δαμασκό, πριν ακόμη ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Σε ανακοίνωσή του ο Άσαντ είχε ζητήσει αποχή από τέτοιου είδους εκδηλώσεις χαράς. "Η έκφραση της χαράς και του ενθουσιασμού μας που απορρέει από το εθνικό μας αίσθημα, δεν αιτιολογεί τους πυροβολισμούς στον αέρα που απειλούν την ζωή πολιτών", είχε υπογραμμίσει σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την δημόσια τηλεόραση της χώρας.

Στο τριετή εμφύλιο της Συρίας περισσότεροι από 162.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους.

Τη διεξαγωγή των εκλογών απέρριψαν τόσο η αντιπολίτευση της Συρίας όσο και η πλειονότητα των δυτικών χωρών.   Οι Βρυξέλλες κάλεσαν τη Δαμασκό να ξεκινήσει "πραγματικές πολιτικές διαπραγματεύσεις" για την εξεύρεση μιας λύσης, την επομένη των "παράνομων", όπως τις χαρακτήρισαν, προεδρικών εκλογών.     

Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει "ντροπή" και η συριακή αντιπολίτευση "φάρσα" τις προεδρικές εκλογές, ενώ το ΝΑΤΟ έχει βεβαιώσει ότι τα αποτελέσματά τους δεν θα αναγνωριστούν.