Εντυπωσιακή ολονυχτία στο Χονκ Κόνγκ για την επέτειο της Τιενανμέν

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε ολονυκτία που διοργανώθηκε στο Victoria Park του Χονγκ Κονγκ, με αφορμή την 25η επέτειο από την στρατιωτική καταστολή του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας, στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου το 1989. Η ολονυχτία ήταν η μοναδική εκδήλωση μνήμης που διοργανώθηκε σε όλη τη Κίνα, που έχει απαγορεύσει από τότε τους τιμητικούς εορτασμούς.

Τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την Κίνα - και ιδιαίτερα στο Πεκίνο- είναι δρακόντεια - καθώς σήμερα συμπληρώνονται 25 χρόνια από τη θηριωδία της πλατείας Τιενανμέν, η οποία ουδέποτε έχει τιμηθεί στην ηπειρωτική Κίνα.  

Οι συγκεντρώσεις έχουν απαγορευθεί, ενώ ισχύουν περιορισμοί και λογοκρισία σε οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση, ακόμη και αναζήτηση μέσω διαδικτύου για την επέμβαση των αρχών.  Η κινεζική ένοπλη χωροφυλακή, η δημοτική αστυνομία, αστυνομικοί με πολιτικά, οι συνοικιακές επιτροπές ασφαλείας, όλο το κινεζικό δυναμικό ασφαλείας είναι παρόν στην Πλατεία Τιενανμέν και στην ευρύτερη περιοχή.

Τη νύκτα της 3ης προς την 4η Ιουνίου 1989, έπειτα από επτά εβδομάδες κινητοποιήσεων των διαδηλωτών, στην πλειοψηφία τους φοιτητών και εργατών, που ζητούσαν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες με την υποστήριξη εκατοντάδων τανκς ξεκίνησαν την επίθεση πυροβολώντας εναντίον του πλήθους για να ανοίξουν δρόμο προς την εμβληματική πλατεία στο κέντρο του Πεκίνου και να πνίξουν στο αίμα την κινητοποίηση.

Κανένας επίσημος απολογισμός δεν έχει δοθεί για την καταστολή της άνοιξης του Πεκίνου. Ομως στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από ανεξάρτητες πηγές αναφέρονται σε εκατοντάδες έως και χιλιάδες νεκρούς μόνο στο Πεκίνο.

Οι εικόνες και οι φωτογραφίες από τους φοιτητές, οι οποίοι πρωτοστάτησαν επί έξι εβδομάδες στις διαδηλώσεις, ζητώντας περισσότερη δημοκρατία εξακολουθούν να συγκλονίζουν. Δεκάδες εξ αυτών τραυματίστηκαν, φυλακίστηκαν ή αγνοούνται μετά τα γεγονότα εκείνης της περιόδου.