Νέο φάρμακο γεννά ελπίδες για τη θεραπεία του μελανώματος

Ένα νέο φάρμακο γεννά ελπίδες για την θεραπεία των ασθενών με μεταστατικό μελάνωνα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Το φάρμακο πεμπρολιζουμάμπη (pembrolizumab) αποτελεί μιας τελευταίας γενιάς «ανοσοθεραπεία», που προλαμβάνει τον καρκίνο από την θωράκιση του από το ανοσοποιητικό σύστημα . Αντ 'αυτού, επιτρέπει την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στην νόσο, συχνά σε συνδυασμό με άλλα συμβατικά φάρμακα .

Η πεμπρολιζουμάμπη δοκιμάστηκε σε 411 ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα, το 80% εκ των οποίων έδειξαν κάποιου βαθμού ανταπόκριση - ένα απρόσμενα υψηλό ποσοστό, σύμφωνα με τους ερευνητές. Το 72% των ασθενών παρουσίασε συρρίκνωση των όγκων, με το 39% να παρουσιάζουν μείωση του μεγέθους τους κατά το ήμισυ. Επιπλέον, το 69% των ασθενών ξεπέρασαν τον ένα χρόνο επιβίωσης, με το 62% να βρίσκονται ακόμα εν ζωή, έχοντας ξεπεράσει τους 18 μήνες επιβίωσης.

«Αυτό που δείχνουν οι πρώτες δοκιμές της είναι πραγματικά εκπληκτικό, σχεδόν μας αφήνει με ανοιχτό το στόμα», ανέφερε ο δρ Ντέιβιντ Τσάο, σύμβουλος ογκολόγος στον νοσηλευτικό όμιλο Royal Free London NHS Foundation Trust και προσέθεσε ότι «αυτό το φάρμακο μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που είναι δύσκολο να θεραπευτούν , όπως ο καρκίνος του πνεύμονα».

Η πεμπρολιζουμάμπη είναι ένα τεχνητό αντίσωμα και δρα δεσμεύοντας έναν βιολογικό μηχανισμό που λέγεται προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος 1 (PD-1). Τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν αυτό τον μηχανισμό για να θωρακιστούν απέναντι στις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος. Στους υγιείς ανθρώπους, ο ίδιος μηχανισμούς αποτελεί τμήμα της διαδικασίας με την οποία «φρενάρεται» το ανοσοποιητικό σύστημα για να λειτουργεί όπως πρέπει και όχι ανεξέλεγκτα

Ο δρ Τσάο είπε πως η πεμπρολιζουμάμπη έγινε καλά ανεκτή από τους ασθενείς της μελέτης. Όσον αφορά την επίδρασή της εναντίον του καρκίνου του πνεύμονα, είπε πως φαίνεται ότι συρρικνώνει τους μη-μικροκυτταρικούς πνευμονικούς καρκίνους σε ποσοστό έως 47%.