Τσίπρας: Να απορρίψουμε πρόεδρο της Κομισιόν πλην των 5 υποψηφίων

Να αρνηθούν συλλογικά όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εγκρίνουν για πρόεδρο της Κομισιόν οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο πλην των πέντε υποψηφίων στις ευρωεκλογές ζήτησε από τους άλλους υποψηφίους, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως οι σημαντικές διαφωνίες του με τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παραμένουν, όμως “οφείλουμε όλοι να αποδεχτούμε το αποτέλεσμα, ο κ. Γιούνκερ είναι ο επικεφαλής της ομάδας που εξέλεξε τους περισσότερους ευρωβουλευτές, έχει το δικαίωμα να πάρει τη διερευνητική εντολή και να διεκδικήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφιστεί, να δημιουργήσει την πλειοψηφία για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς έκανε λόγο για “σύγκρουση στρατηγικών” στην Ευρώπη, ανάμεσα σε αυτούς που ζητούν έστω και μικρά βήματα προς την εκδημοκρατικοποίηση της Ευρώπης και σε αυτούς που προκρίνουν την ολοκληρωτική διάλυση της ευρωπαϊκής διαδικασίας.

“Είναι η επιλογή που ο κύριος Κάμερον προκρίνει. Μία επιλογή που θέλει την Ευρώπη απλά ένα πεδίο εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών, χωρίς διαδικασίες πολιτικές, χωρίς διαδικασίες δημοκρατικές”, τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας: “Οφείλουμε να σταθούμε εμπόδιο στη δεύτερη επιλογή και να προσπαθήσουμε να συγκροτήσουμε ένα ευρύ μέτωπο δυνάμεων για να αντιμετωπίσουμε και την πολιτική της λιτότητας που διαλύει την Ευρώπη”.

“Αυτή είναι η πρότασή μου και σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι είχα σήμερα εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους ανθυποψήφιούς μου”, κατέληξε.