Στην τελική ευθεία ο ανασχηματισμός – Ανοιχτή μέρα η Τετάρτη

Ακόμη και εντός της εβδομάδας είναι πιθανό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Όλα συγκλίνουν στο ότι η νέα σύνθεση θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, καθώς αυτή φαίνεται πως είναι και η μοναδική "κενή" ημέρα, διαφορετικά ο ανασχηματισμός θα μεταφερθεί για την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιστρέφει από την Βιέννη το μεσημέρι της Τετάρτης και, αντίστροφα, ο Κάρολος Παπούλιας αναχωρεί, την Πέμπτη, για να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία.

Από τη στιγμή που πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχουν συμφωνήσει στην αλλαγή προσώπων, επιθυμούν να κλείσει το ζήτημα άμεσα και να μην συνεχιστεί για πολλές ημέρες ακόμη η ονοματολογία και οι φήμες.

Τέσσερις κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι ο πρωθυπουργός συζητά για το αν θα διατηρήσει το Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, με έναν από αυτούς να υποστηρίζει πως είναι ειλημμένη η απόφαση της απομάκρυνσής του, ενώ τους άλλους να ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία οριστική απόφαση.

Δύο άλλοι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας επιθυμεί να αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη διπλή επιτυχία του πρωτογενούς πλεονάσματος και της εξόδου στις αγορές, αν και θεωρείται την ίδια στιγμή ο πλέον κατάλληλος για να ηγηθεί των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους αργότερα φέτος.

Σύμφωνα με δύο από τους αξιωματούχους, αν όντως ο Γιάννης Στουρνάρας φύγει από το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να αναλάβει τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς η θητεία του Γιώργου Προβόπουλου λήγει στις 21 Ιουνίου.