Coffee Island : Το νησί του καφέ πηγαίνει… Ασία

Του Νεκτάριου Β. Νώτη

Όταν διαθέτεις μια αλυσίδα λιανικής, είναι σημαντικό πλεονέκτημα τα προς πώληση προϊόντα να είναι δικής σου παραγωγής. Ειδικά, όταν πρόκειται για εμπόρευμα, όπως ο καφές.

Αυτό έχει κάνει η αλυσίδα καφέ Coffee Island.

Ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια, με ένα κατάστημα στην Πάτρα, και πλέον μετράει σχεδόν δύο εκατοντάδες καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια, όλα franchise, και κάνει σχέδια για να ανοίξει φτερά ακόμα πιο μακριά, με προσεκτικά, όμως, βήματα.

Άλλωστε, όπως δηλώνει στο news.gr ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, "δεν είναι εύκολο να έχεις εξαγωγική παρουσία. Το θέμα δεν είναι μόνο τα κεφάλαια. Χρειάζεσαι σωστούς συνεργάτες".

Ο μεγάλος στόχος για την εταιρεία είναι το Λονδίνο, αλλά και χώρες, όπου καταγράφεται αυξητική τάση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, όπως αυτές της Ασίας.

"Έχουμε τη δυνατότητα να... κλωνοποιήσουμε την εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να μεταφέρουμε εκτός Ελλάδας τόσο την ανάπτυξη και την υποστήριξη δικτύου, όσο και την παραγωγή", δηλώνει ο κύριος Κωνσταντινόπουλος, που δεν αποκλείει την κατασκευή εργοστασίου, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. "Το μοντέλο ανάπτυξης ανά χώρα είναι διαφορετικό. Εκεί, όπου τα μεταφορικά και οι δασμοί είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, θα βλέπαμε και τη δημιουργία μονάδας παραγωγής". Τα χαρακτηριστικά κάθε τόπου είναι και αυτά, που θα κρίνουν και τον τρόπο ανάπτυξης του δικτύου, με βάση πάντα το σύστημα δικαιόχρησης.


 
Πάντως, παρά το γεγονός ότι τα resources υπάρχουν, όπως ο ίδιος λέει, δεν αποκλείει συζητήσεις με στρατηγικούς επενδυτές, είτε για τη μητρική εταιρεία, είτε για κάποια άλλη χώρα : "Γιατί όχι;".

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ COFFEE ISLAND

Η Coffee Island ξεκίνησε την πορεία της το 1999 με ένα παραδοσιακό καφεκοπτείο στο κέντρο της Πάτρας. Από τότε, έχει εξελιχθεί σε ένα δίκτυο franchise 185 καταστημάτων στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρουμανία και την Αλβανία. Το 2010, στα καταστήματα εντάχθηκαν οι υπηρεσίες coffee-on-the-go, υιοθετώντας το σημερινό concept συνύπαρξης καφεκοπτείου με δυνατότητα σερβιρίσματος ροφημάτων σε όρθιους και διερχομένους.

Στην Ελλάδα, η αλυσίδα λειτουργεί 80 καταστήματα στην Αθήνα, 9 καταστήματα στην Θεσσαλονίκη, καθώς και 64 καταστήματα σε επαρχιακές πόλεις. Στην Κύπρο, η Coffee Island έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο 27 καταστημάτων, ενώ από τον Αύγουστο του 2012 έχει ανοίξει Coffee Island στην πόλη της Τιμισοάρα και από το Μάιο του 2013 στα Τίρανα.

Από το 2006 η εταιρία διαθέτει τη δική της μονάδα παραγωγής για τη μεταποίηση του καφέ, επενδύοντας σε εξοπλισμό και τεχνογνωσία κυρίως από την Ιταλία, ώστε να προμηθεύει τα καταστήματα της αλυσίδας της με μία μεγάλη ποικιλία καφέδων. Το 2012 οι μονάδες παραγωγής διπλασιάστηκαν και οι αποθήκες επεκτάθηκαν, ώστε να εξασφαλιστεί η ποιότητα στα πλαίσια της συνεχόμενης επέκτασης του δικτύου της.

Σήμερα, η εταιρεία ανακοίνωσε το νέο της λογότυπο και το νέο αρχιτεκτονικό ύφος στα καταστήματα και τις συσκευασίες των προϊόντων της Coffee Island, με τη συμβολή του αρχιτεκτονικού γραφείου της Μαρίας Κοκκίνου και του Ανδρέα Κούρκουλα.