Ουκ ολίγες φορές μέχρι σήμερα, έχουμε ακούσει από εκπροσώπους όλων των κομμάτων το μότο περί "εξυγίανσης του δημόσιου τομέα". Ένας δημόσιος τομέας, όπου νομοθετήματα επί νομοθετημάτων προσπάθησαν να βάλουν τάξη ή απλά να δείξουν ότι "κάτι κινείται", αλλάζοντας το νόμο, που είχε περάσει ο προηγούμενος υπουργός.
Προϊστάμενοι διορισμένοι αποκλειστικά με κομματικά κριτήρια
Η περίπτωση, την οποία καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, Τάσος Σαλτέρης, είναι χαρακτηριστική. Όπως λέει, "οι προϊστάμενοι, που θα κληθούν να κρίνουν το διορισμό προσωπικού στο Δημόσιο, έχουν οριστεί αποκλειστικά με κομματικά κριτήρια, χωρίς καμία αξιολόγηση".
"Ο πρώτος νόμος που διόριζε αξιοκρατικά"
Αναφέρεται συγκεκριμένα στο νόμο του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση. Όπως τονίζει, "ήταν ο πρώτος νόμος στην ιστορία του Δημοσίου, ο οποίος, στη μεταβατική του εφαρμογή - μέχρι να καταρτιστούν τα συμβούλια επιλογής προσωπικού -, άνοιξε το δρόμο για επιλογή προσωπικού με απόλυτα αξιοκρατικά κριτήρια".
"Ο νόμος αυτός έρχεται να εξειδικεύσει το νόμο Παυλόπουλου του 2007, και να θέσει ένα νέο πλαίσιο με ισορροπημένο μείγμα. Για την πρόσληψη προσωπικού, λαμβάνει υπόψη του τυπικά προσόντα, συνέντευξη και γραπτή εξέταση.
"Θα αντικατασταθούν όσοι προσελήφθησαν αξιοκρατικά, με διορισμένους από τα κόμματα"
"Ο νόμος αυτός, όμως, δεν άρεσε. Και δεν άρεσε, επειδή έσπαγε την επετηρίδα και προσλάμβανε στο Δημόσιο νέα παιδιά με προσόντα. Όταν είδαν οι κομματικοί παράγοντες ότι δεν μπορούν να ελέγξουν κομματικά τη διαδικασία, σταμάτησε να εφαρμόζεται ο νόμος. Ακολουθεί η θητεία Μανιτάκη στο υπουργείο. Με τη σειρά του, εισάγει τροπολογία, που αφήνει ελεύθερη την επιλογή προσωπικού επ' αόριστον, με απευθείας αναθέσεις. Στην πραγματικότητα, έρχεται να αλλάξει άκομψα το νόμο, αποφασίζοντας ότι πρέπει να αντικατασταθούν όσοι έχουν προσληφθεί αξιοκρατικά, με προσωπικό, που προέρχεται από απευθείας αναθέσεις, και με την υπόσχεση ότι θα ακολουθήσει ένας βελτιωμένος νόμος στο μέλλον", λέει ο πρόεδρος των Αποφοίτων της Δημόσιας Διοίκησης.
Στη συνέχεια, όπως λέει, αλλάζει η ηγεσία του υπουργείου. Στη θέση του Αντώνη Μανιτάκη, έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και ο νόμος δέχεται κάποιες επιπλέον τροποποιήσεις από τον αρμόδιο υπουργό. "Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει νέο σχέδιο νόμου για την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο. Η διαδικασία προβλέπει τη συνέντευξη, καθώς και τη γραπτή εξέταση, δεν προβλέπει όμως την εξέταση των τυπικών προσόντων. Επίσης, λείπει η αντικειμενική διαδικασία, και ορίζει ότι για μία ακόμα φορά θα γίνονται απευθείας αναθέσεις, μέχρι να ολοκληρωθεί ο νόμος. Αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα, τουλάχιστον δύο, χρόνια, οι προϊστάμενοι θα είναι δοτοί, επιλεγμένοι για μία ακόμα φορά από τα κόμματα. Μιλάμε για πλήρη κυριαρχία των πελατειακών σχέσεων".
"Το αντεπιχείρημα του υπουργείου είναι ότι δεν αρκεί η αξιολόγηση πτυχίων και σπουδών από μόνη της. Χαρακτηρίζουν, μάλιστα, στατικό προσόν το μεταπτυχιακό και δεν κάνουν το ίδιο με τη στείρα συνέντευξη, απαξιώνοντας κάθε τυπικό προσόν", σημειώνει ο Τάσος Σαλτέρης.
Σε ό, τι αφορά τη νέα τροπολογία Μητσοτάκη, πριν τις εκλογές έληξε η δημόσια διαβούλευση, ενώ δεν έχει πάει ακόμα προς ψήφιση στη Βουλή. "Με την ψήφισή της, ανατρέπεται πλήρως ο νόμος Ραγκούση, ο οποίος δεν άφηνε κανένα περιθώριο στις πελατειακές σχέσεις. Η νέα διάταξη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανατοποθετηθούν όσοι έχουν διοριστεί αξιοκρατικά, στην πραγματικότητα, όμως, ορίζει ότι θα αντικατασταθούν όλοι από τους κομματικά προσκείμενους", καταλήγει ο κύριος Σαλτέρης.
Σημειωτέον, η πλευρά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την οποία επικοινωνήσαμε, μας έστειλε αναλυτικό κείμενο με ερωτήσεις και απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα σχετικά με το νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι αναμένονται βελτιωτικές ρυθμίσεις το προσεχές διάστημα.