Η κατολίσθηση που την έκανε γνωστή και ως Μαυρολίμνη
Σχεδόν δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα βρίσκεται ένα ονειρικό σκηνικό με επίκεντρο μια φυσική λίμνη. Τη Λίμνη Τσιβλού.
Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα exploringgreece.tv, αν το δεις από κοντά σίγουρα θα το περιγράψεις ως ένα μαγικό αλπικό τοπίο στην καρδιά της Αχαΐας. Μοναδική φυσική ομορφιά σε υψόμετρο 700 μέτρων περίπου, στις πλαγιές του Χελμού.
Η καταστροφική κατολίσθηση που οδήγησε στη Λίμνη Τσιβλού
Πολλοί την έχουν επισκεφθεί αλλά λίγοι ξέρουν την ιστορία της. Η Λίμνη Τσιβλού δημιουργήθηκε όταν μια μεγάλη κατολίσθηση το 1913 έφραξε την κοίτη του ποταμού Κράθη. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Ήταν 24 Μαρτίου όταν η ισχυρή κατολίσθηση βύθισε το μισό χωριό Τσιβλός κάτω από τα νερά της. Το υπόλοιπο μισό χωριό σώθηκε και μάλιστα εξακολουθεί να υπάρχει, ακριβώς δίπλα στη λίμνη.
Σήμερα η Λίμνη Τσιβλού έχει επιφάνεια περίπου 83 στρέμματα και βάθος περίπου 80 μέτρα. Το όνομά της, βέβαια το πήρε από το χωριό Τσιβλός το οποίο καταπόντισε μερικώς μετά την κατολίσθηση. Μπορεί να ακούσεις να την αποκαλούν και Μαυρολίμνη και φυσικά η εξήγηση είναι εύκολη. Η κατολίσθηση δεν προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές αλλά υπήρξαν και ανθρώπινες απώλειες. Έτσι την αποκαλούν Μαυρολίμνη για το κακό που προξένησε.
Σήμερα η Λίμνη Τσιβλού αποτελεί έναν σπουδαίο υγροβιότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Είναι ιδανικός προορισμός για σαββατοκύριακο καθώς και για ποδηλατοβόλτα στη γύρω περιοχή.
Τι άλλο πρέπει να δεις όταν πας στην περιοχή
Εκτός από τη Λίμνη Τσιβλού, υπάρχουν κάποια σημεία must to see στη γύρω περιοχή.
• Το πέτρινο εκκλησάκι δίπλα στη λίμνη που γλίτωσε από την κατολίσθηση ως εκ θαύματος. Είναι αφιερωμένο στον Άγιο Αθανάσιο.
• Μόλις δώδεκα χιλιόμετρα μακριά της, θα βρεις και ένα από τα ωραιότερα χωριά της Αχαΐας. Ο λόγος για τη Ζαρούχλα.