Πορτογαλία: Μπλόκο από το ανώτατο δικαστήριο σε μέτρα λιτότητας

Τρία μέτρα εξοικονόμησης χρημάτων που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2014 απέρριψε την Παρασκευή το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής μείωσης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, προκαλώντας “πονοκέφαλο” στην κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Τα μέτρα θα επέτρεπαν στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης μετά την έξοδό της από το διεθνές πρόγραμμα διάσωσής της στις 17 Μαΐου.

Η απόφαση αυτή όμως του Συνταγματικού Δικαστηρίου υποχρεώνει την κυβέρνηση να βρει εναλλακτικά μέτρα για την εξοικονόμηση 500 ως 800 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των πορτογαλικών μέσων ενημέρωσης.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου εγείρει ένα "τεράστιο εμπόδιο", το οποίο η κυβέρνηση δεν θέλει να αντιμετωπίσει "βεβιασμένα", δήλωσε σήμερα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

"Δε θα είναι εύκολο να βρούμε έναν τρόπο για την επίλυση του ζητήματος αυτού", σημείωσε ο Κοέλιο, υπογραμμίζοντας ότι "η κυβέρνηση δε θα βιαστεί να ανταποκριθεί σε αυτήν την κατάσταση, καθώς είναι περίπλοκη και δεν θα υπάρξει μια απλή λύση. Θα ανακοινώσουμε εν ευθέτω χρόνω τον τρόπο με τον οποίο θα ξεπεράσουμε αυτό το τεράστιο εμπόδιο".

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, η κυβέρνησή του θα σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου, θα αποτρέψει μια κρίση στην Πορτογαλία και θα βρει μια λύση που δεν θα απαιτεί να ζητήσει η Λισαβόνα βοήθεια από τους συμμάχους της στην ΕΕ.