Δίας: Μίκρυνε η μεγάλη ερυθρή κηλίδα της αιώνιας καταιγίδας

Η μεγάλη ερυθρά κηλίδα, το χαρακτηριστικό "σημάδι" του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Δία, είναι μικρότερη από ποτέ και μάλιστα έχει πιο στρογγυλό σχήμα αντί για οβάλ που είχε, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων επιστημόνων.

Ωστόσο, παραμένει μεγαλύτερη από ολόκληρη τη Γη.

Η κηλίδα αυτή είναι ουσιαστικά μια καταιγίδα, τεράστιων διαστάσεων που μαίνεται εδώ και χιλιετίες στο μεγάλο αέριο γίγαντα.

Οι αστρονόμοι, υπολόγισαν με βάση εικόνες που πήρε το διαστημικό τηλεσκόπιο "Χαμπλ" ότι η κηλίδα έχει πλέον διάμετρο σχεδόν 16.500 χιλιομέτρων, έναντι περίπου 12.700 χιλιομέτρων της διαμέτρου της Γης.

Στο τέλος του 19ου αιώνα, η κηλίδα εκτιμάτο ότι είχε διάμετρο σχεδόν 41.000 χιλιομέτρων, αρκετά μεγάλη για να χωρέσει τρεις πλανήτες σαν τη Γη. Έκτοτε έχει καταγραφεί πως η κηλίδα συρρικνώνεται κατά περίπου 1.000 χιλιόμετρα κάθε χρόνο.

Η στροβιλιζόμενη θύελλα -ένας αντικυκλώνας υψηλών πιέσεων στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη- που προκαλεί την ερυθρόχρωμη κηλίδα με τις αποχρώσεις κίτρινου, πορτοκαλί και άσπρου, είναι η μεγαλύτερη στο ηλιακό μας σύστημα. Οι άνεμοι στο εσωτερικό της ξεπερνούν τις αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα την ώρα - πολύ πιο δυνατοί από οποιονδήποτε άνεμο στον πλανήτη μας.

Κανένας επιστήμονας δεν ξέρει γιατί η κηλίδα συρρικνώνεται. 

Διαβάστε ακόμη: 

Μια περίεργη καταιγίδα σε σχήμα εξάγωνο

Μέρη που βρέχει λιωμένο σίδερο και χιονίζει καυτή άμμο

Ο Δίας και ο Κρόνος βρέχουν διαμάντια!