Να μην επιμείνει στην παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος ζήτησαν από το Φώτη Κουβέλη τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα από τη “μαραθώνια” συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα, μετά από επτά περίπου ώρες.
Σε ανακοίνωση της παράταξης, αναφέρονται τα εξής:
“Συνεδρίασαν σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς και η Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, προκειμένου να αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκαν τα αίτια της εκλογικής ήττας και διατυπώθηκαν θέσεις για το μέλλον του κόμματος, οι οποίες θα συζητηθούν αναλυτικά στην Κεντρική Επιτροπή που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Σχετικά με την υποβολή παραίτησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλη, υπογραμμίσθηκε ότι αυτή δεν βρίσκει σύμφωνη την Εκτελεστική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ”.
Νωρίτερα, στην τοποθέτησή του ο Φώτης Κουβέλης είχε διευκρινίσει ότι θα υποβάλει επίσημα την παραίτησή του την ερχόμενη εβδομάδα, στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, με το ενδεχόμενο παραμονής του στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ να παραμένει ανοιχτό.
Εξάλλου, ο Φώτης Κουβέλης ανέλυσε το λόγο για τον οποίο δεν παραιτήθηκε από την πρώτη στιγμή από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ. Όπως ανέφερε δεν υπέβαλε παραίτηση άμεσα, καθώς ήθελε να οδηγήσει συντεταγμένα τη ΔΗΜΑΡ στα όργανα του κόμματος όπου θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Σημειώνεται ότι από τη συνεδρίαση λείπουν οι βουλευτές κ.κ. Οικονόμου και Ψαριανός.
Κατά τις ίδιες πηγές, το πρώτο δίωρο της συνεδρίασης είχαν τοποθετηθεί 5 με 6 στελέχη και βουλευτές, που απέδωσαν το αρνητικό αποτέλεσμα στο «θολό» πολιτικό μήνυμα που εξέπεμψε η ΔΗΜΑΡ.
«Το ούτε με την κυβέρνηση, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, στέρησε από τη ΔΗΜΑΡ το να διατυπώσει καθαρό μήνυμα και οι ψηφοφόροι το προσπέρασαν» ειπώθηκε χαρακτηριστικά από ηγετικό στέλεχος του κόμματος, όπως μεταφέρθηκε αρμοδίως.
Ως ένα ακόμη σημείο για τη μεγάλη ήττα της ΔΗΜΑΡ αναφέρθηκε και η υποβάθμιση του ευρωπαϊκού χαρακτήρα του κόμματος, συστατικό στοιχείο της συγκρότησής του.
Το δε τρίτο σημείο αφορά στην εμφανή έλλειψη συνεκτικότητας στο εσωτερικό του κόμματος, με συνέπεια να μην εμφανίζει ενιαία εικόνα.