Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η παχυσαρκία έχει αυξηθεί μέσα στην τελευταία δεκαετία κατά 10-40%. Όσον αφορά την Ελλάδα, στους άνδρες άνω των 15 ετών η παχυσαρκία φθάνει το 26%, ενώ στις γυναίκες το 18.2%. Tο ποσοστό των υπέρβαρων ατόμων κατά ηλικία είναι ως εξής:
• Στις ηλικίες 15-24 ετών η Ελλάδα παρουσιάζει στους άντρες το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων (30%), μετά την Γερμάνια, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό φτάνει το 13%
• Στις ηλικίες 35-44 ετών η Ελλάδα παρουσιάζει στους άνδρες το υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων (69.6%), ενώ στις γυναίκες το τρίτο υψηλότερο ποσοστό (41.9%)
• Στις ηλικίες 55-64 ετών το ποσοστό των υπέρβαρων φτάνει το 71.1% και είναι το τρίτο υψηλότερο, ενώ στις γυναίκες φτάνει το 68,9% και είναι το δεύτερο υψηλότερο.
Σε ό,τι αφορά την παιδική παχυσαρκία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν 3 εκατ. υπέρβαρα παιδιά και ο αριθμός τους αυξάνει κατά 400.000 ετησίως. Η Ελλάδα παρουσιάζει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στην ηλικία των 13 ετών. Η Ευρωπαϊκή Ιατρική Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκίας εκτιμά ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η παχυσαρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα φθάσει τα επίπεδα του 50% μέχρι το 2030.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που σχεδόν επίβαλλει να εργάζονται και οι δυο γονείς, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη διόγκωση του προβλήματος, ωστόσο οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης μπορούν να αναζητηθούν εντός του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος:
Θεσπίστε όσο το δυνατόν σταθερό πρόγραμμα διατροφής
Είναι σημαντικό τα παιδιά να εξοικειωθούν με την ιδέα ενός σταθερού προγράμματος διατροφής, το οποίο θα περιλαμβάνει 4-5 γεύματα την ημέρα.. Ο πιο άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος για να ενσωματώσουν τα παιδιά ένα διατροφικό πρόγραμμα στην καθημερινότητά τους είναι ακολουθώντας το δικό σας πρόγραμμα. Εάν για παράδειγμα, ξυπνώντας το πρωί συνηθίζετε να φεύγετε για τη δουλειά χωρίς πρωινό είναι πολύ πιθανό να επιλέξουν ως πιο 'φυσιολογική' αυτή τη συμπεριφορά και να αποφεύγουν το πρωινό γεύμα.
Μπορείτε επίσης να καθορίσετε γεύματα στα οποία θα παρίσταται όλη η οικογένεια, δίνοντας έμφαση στα γεύματα του σαββατοκυρίακου, αλλά και επιλεγμένες καθημερινές κατά τις οποίες το οικογενειακό πρόγραμμα το επιτρέπει, μπορείτε να καθιερώσετε το οικογενειακό δείπνο. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο πετυχαίνετε να γίνετε παράδειγμα για τα παιδιά σας ως προς τις διατροφικές σας επιλογές, αλλά ταυτόχρονα δίνεται η ευκαιρία στην οικογένεια να έρθει πιο κοντά. Ακόμα και γεύματα μικρής διάρκειας, όπως ένα απογευματινό σνακ, μπορούν να λαμβάνονται από κοινού. Μυήστε τα παιδιά σας στον κόσμο της υγιεινής διατροφής, κόβοντας μαζί ένα φρούτο ή τρώγοντας μαζί μια χούφτα ξηρούς καρπούς, καθώς συζητάτε για το τι έγινε στο σχολείο.
Τομή στο ψυγείο και στα ντουλάπια
Τα παιδιά τρώνε ό,τι τους προσφέρεται. Επομένως, πετάξτε πατατάκια, γαριδάκια και αναψυκτικά και γεμίστε την κουζίνα με μπάρες δημητριακών, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και σοκολάτες υγείας. Η θρεπτική διατροφή επιτυγχάνεται σταδιακά και μπορεί να γίνει συνήθεια όταν συνοδεύεται από επιμονή. Μιλήστε στα παιδιά σας για τα οφέλη των υγιεινών τροφών και εξηγήστε πόσο σημαντικό είναι για την υγεία τους να τρώνε σωστά.
Προγραμματίστε τα εβδομαδιαία γεύματα
Μπορείτε να προγραμματίσετε τα γεύματα όλης της εβδομάδας, έτσι ώστε κάποια να τα ετοιμάζετε από το βράδυ. Υπάρχουν έξυπνοι τρόποι για να κερδίσετε τη μάχη με το χρόνο, όπως για παράδειγμα αν πλύνετε αρκετή ποσότητα λαχανικών και, αφήνοντας ελάχιστη υγρασία, τα φυλάξετε σε μια πετσέτα μέσα στο ψυγείο, μπορείτε να έχετε άμεσα διαθέσιμα υλικά για σαλάτα (μέχρι 3 ημέρες). Προσπαθήστε να προετοιμάζετε το κολατσιό των παιδιών (ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής, τυρί και τοματα ή σταφίδες συνοδευόμενες από φρούτο), παρά να αφήνετε χρήματα για το κυλικείο. Μπορείτε, τέλος, να αναζητήσετε στο διαδίκτυο – υπάρχουν άφθονες – συνταγές για υγιεινές και νόστιμες παρασκευές που αφενός να μην απαιτούν πολύ χρόνο, αφετέρου να ικανοποιούν στο έπακρο τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
Πηγές: kidshealth.org / protmed.uoradea.ro