Πιερρακάκης: Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε ό,τι μας ζητήσουν οι ειδικοί είτε για τα εμβόλια είτε για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα εμβολιασμού για τις ευπαθείς ομάδες και συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 «σήμερα ανοίγουν τα νοσήματα Α, τα πολύ υψηλού κινδύνου. Αφορά 243.000 άτομα κι είναι μια πολύ περίπλοκη κατηγοριοποίηση. Πρέπει να μπούνε όλοι στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπου υπάρχουν τα νοσήματα που είναι πολλά».
Όπως εξήγησε ο υπουργός το κάθε νόσημα έχει έναν κωδικό. Οι κωδικοί φτάνουν τους 72.000 και από αυτούς η Επιτροπή Εμβολιασμού έχει κωδικοποιήσει περίπου 150 που είναι τα για τα υψηλού κινδύνου νοσήματα, ενώ έχουν γίνει και συνδυασμοί με παραμέτρους όπως: ποιο φάρμακα παίρνει κάποιος ταυτόχρονα ή πόσο χρόνο πριν έχει αρχίσει να λαμβάνει αγωγή. «Από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καταφέραμε να εξάγουμε τα ΑΜΚΑ κι άρα 243.000 πολίτες θα βρούνε το συγκεκριμένο νόσημα σε αυτήν τη λίστα και θα έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα για το ραντεβού τους» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης υπογραμμίζοντας ότι αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι οι ενδιαφερόμενοι «να ρωτήσουν τον γιατρό τους αν το νόσημα που τους αφορά εμπίπτει εκεί». Πρόσθεσε μάλιστα ότι από τους 243.000 πολίτες οι 76.000 πολίτες που έχουν εγγραφεί ήδη στην άυλη συνταγογράφηση μέχρι το απόγευμα θα έχουν λάβει γραπτό μήνυμα για το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό που θα ξεκινήσει άμεσα.
«Οι υπόλοιποι που δεν είναι εγγεγραμμένοι θα πρέπει ή να μπουν στην πλατφόρμα, ή να πάνε σε κάποιο φαρμακείο ή ΚΕΠ. Πρώτα όμως καλό είναι να μιλήσουν με τον γιατρό τους» σημείωσε.
Όπως ανέφερε ο υπουργός από βδομάδα θα έρθει η σειρά για εμβολιασμό της ηλικιακής κατηγορίας των 70-74 ετών, έπεται η κατηγορία των 65-69 ετών και σε μεταγενέστερο χρόνο θα ακολουθήσει η κατηγορία των ατόμων με νοσήματα Β, «τα πιο ελαφρά νοσήματα των ευπαθών και θα αφορούν περίπου 900.000 άτομα στις ηλικίες 18-60 ετών. Εμείς κάθε εβδομάδα θα παίρνουμε τα στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ κι έτσι αν κάποιος ασθενήσει τα στοιχεία του θα τα παίρνουμε αυτόματα από τα συστήματα τα οποία θα ενημερώνονται κάθε εβδομάδα κι άρα θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στην πλατφόρμα».
Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης «σε δέκα μέρες θα προβλεφθεί ένας μηχανισμός ένταξης για περιπτώσεις όπου κάποιος πολίτης μπορεί να έχει το νόσημα αλλά δεν φαίνεται από τα στοιχεία τα οποία έχουμε από το σύστημα της συνταγογράφησης κι άρα ένας γιατρός θα πρέπει να κάνει μια αίτηση και να τεκμηριώνει γιατί θα πρέπει ο πολίτης να συμπεριληφθεί στο σύστημα εμβολιασμού. Επίσης, η επιτροπή εμβολιασμού έχει πει ότι είναι ανοιχτή στο να λάβει αιτήματα γιατρών για κάποια πολύ εξειδικευμένα νοσήματα που δεν αναφέρονται στην λίστα των 150 νοσημάτων που ήδη υπάρχουν ώστε να ενταχθούν».
Όσον αφορά στο γραπτό μήνυμα στον πενταψήφιο αριθμό 13032, που έχει προβλεφθεί να υπάρχει χρονικός περιορισμός, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι «το μήνυμα θα έχει μια διάρκεια όσο ορίζει κάθε φορά η αρμόδια επιτροπή και δεν θα μπορείς να στείλεις δεύτερο μήνυμα. Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε ό,τι μας ζητήσουν οι ειδικοί είτε είναι τα εμβόλια είτε είναι τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν».
Τέλος, ο υπουργός επισήμανε ότι ο κόσμος έχει ανταποκριθεί στις πρωτοβουλίες του υπουργείου για τις απλουστεύσεις των διαδικασιών όπου μέσα από το gov.gr και τις πάνω από 1100 υπηρεσίες μπορεί να εξυπηρετηθεί. «Ήδη, έχουμε καταγράψει ότι το 2020 έχουν γίνει από 95 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές άρα σε μια περίοδο πανδημίας γλιτώσαμε τόσες επισκέψεις με φυσική παρουσία των πολιτών» κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.