Πολλές ψυχικές ασθένειες κάνουν τόσο κακό στην υγεία μας, όσο το κάπνισμα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Στην πραγματικότητα, το προσδόκιμο ζωής για τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι λιγότερο από ό, τι για τους μανιώδεις καπνιστές, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατέδειξαν ότι μια σοβαρή ψυχική ασθένεια μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου από 10 έως 20 χρόνια, όταν η μέση μείωση του προσδόκιμου ζωής για τους μανιώδεις καπνιστές είναι οκτώ έως 10 χρόνια.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “World Psychiatry”, ανέλυσε προηγούμενες έρευνες σχετικά με τον κίνδυνο θανάτου για μια ολόκληρη σειρά από προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ, η άνοια , οι διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, οι μαθησιακές δυσκολίες και οι διαταραχές της παιδικής ηλικίας συμπεριφοράς . Οι συγγραφείς εξέτασαν 20 περίπου μελέτες σε δείγμα 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Διαπίστωσαν ότι η μέση μείωση του προσδόκιμου ζωής για τα άτομα με διπολική διαταραχή ήταν μεταξύ εννέα και 20 ετών , για τη σχιζοφρένεια, το προσδόκιμο ζωής ήταν 10 έως 20 χρόνια και κάτω και για εκείνους με υποτροπιάζουσα κατάθλιψη , ήταν επτά μέχρι 11 χρόνια χαμηλότερα. Επίσης όσοι έκαναν κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ φάνηκε να χάνουν 9 έως 24 χρόνια ζωής.
«Βρήκαμε ότι οι νόσοι ψυχικής υγείας συνδέονται με την πτώση του προσδόκιμου ζωής σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο και με τους καπνιστές, που κάνουν 20 ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Σίνα Φάζελ του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και προσέθεσε ότι “αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι συχνές οι συμπεριφορές υψηλού κινδύνου σε ψυχιατρικούς ασθενείς, ιδίως στην κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ και είναι πιο πιθανό να οδηγηθούν στην αυτοκτονία”.