Έντονες ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά

Διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά και κοινά σημεία, καταγράφονται ως προς το ζήτημα της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, δύο μέρες μετά τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης, από τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, εντάσσονται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ενώ σχετικές αναφορές υπήρξαν και για τον Μάρκο Μπόλαρη (ανεξάρτητο υποψήφιο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, απέναντι στην επιλογή του κ. Βενιζέλου) και το Μίμη Ανδρουλάκη.

Ωστόσο, ο Μίμης Ανδρουλάκης διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι θα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής, ενώ ο Μπόλαρης διένειμε δήλωσή του με την οποία εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του με την ακολουθούμενη πολιτική. Σε συνομιλία του με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μπόλαρης δεν έδειξε διατεθειμένος να επιστρέψει είτε στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, είτε σε μια διευρυμένη Κ.Ο. του Κινήματος, διευκρινίζοντας ότι το θέμα για τον ίδιο δεν είναι το πρόσωπο που θα ηγηθεί αλλά η πολιτική που θα εφαρμοστεί, καθώς αυτή ήταν που τον απομάκρυνε από το ΠΑΣΟΚ.

Για το θέμα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα Ευθύμης Καρδαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Μετά από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα της επανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης, με την δημιουργία κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας στο πρότυπο της Ελιάς. Προφανώς μιλάμε για συνεργασία και κοινή δράση εντός του κοινοβουλίου Ευχόμαστε σύντομα να ακολουθήσουν και άλλοι. Για τις λεπτομέρειες συγκρότησης της κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας θα υπάρξουν συνεννοήσεις τις επόμενες ημέρες”.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση, ίσως λόγω της απουσίας του κ. Βενιζέλου στις Βρυξέλλες. Από κύκλους, πάντως, της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, θα γίνουν όλες οι σχετικές συζητήσεις. Σχετικά με το τι θα γίνει στη Βουλή, αναφέρουν ότι οι συζητήσεις θα γίνουν με βάση το δεδομένο ότι στη Βουλή υπάρχει μια αναγνωρισμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα, αυτή του ΠΑΣΟΚ.

Σε συνομιλία του με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ανδρέας Λοβέρδος διευκρίνισε ότι πρέπει και στη Βουλή να εφαρμοστεί το πείραμα της Ελιάς, το οποίο θεωρεί επιτυχημένο. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει προσκλητήριο προς όλους τους βουλευτές που προέρχονται από την Κεντροαριστερά και δεν έχουν ενταχθεί σε άλλους κομματικούς σχηματισμούς. Σε αυτή την περίπτωση, πάντως, όπως έλεγαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να διαλυθούν τα επιμέρους κόμματα.

Το θέμα είναι προφανές ότι θα συζητηθεί μεταξύ των Ευάγγελου Βενιζέλου και Ανδρέα Λοβέρδου, οι οποίοι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν έχουν μιλήσει ακόμα και αναμένεται να συναντηθούν μέσα στην εβδομάδα. Στελέχη και από τις δύο πλευρές σημείωναν ότι υπάρχει μεγάλη διάθεση συνεργασίας, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, η οποία αποτυπώθηκε στην προεκλογική ομιλία του κ. Βενιζέλου, στο Μουσείο Μπενάκη, όταν είπε ότι “δεν είμαστε 27 οι βουλευτές, αλλά 29 με τον Ανδρέα και τον Χρήστο”.