Ισχυρότατος σεισμός στο Αιγαίο

Ισχυρότατος σεισμός σημειώθηκε στις 12.25 το Σάββατο το μεσημέρι στο Βόρειο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το επίκεντρο εντοπίζεται 77 χλμ νότια - νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο μετέδωσε αρχικά ότι η δόνηση ήταν μεγέθους 5,7 Ρίχτερ, στις 12.45 όμως το μεσημέρι αναθεώρησε το μέγεθος σε 6,5 Ρίχτερ ενώ το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο έκανε αρχικά λόγο για δόνηση 7,2 Ρίχτερ και κατόπιν αναθεώρησε στα 6,4 Ρίχτερ.

Στις 14.00 (ώρα Ελλάδας) η τελική εκτίμηση για το μέγεθος διαμορφώνεται στα 6,3 Ρίχτερ. (τελευταία ενημέρωση 14.00)

Διάσταση εκτιμήσεων υπάρχει και για το εστιακό βάθος του σεισμού. Το Ευρωμεσογειακό Κέντρο εκτίμησε το εστιακό βάθος αρχικά στα 5 χλμ και κατόπιν στα 2 χλμ. (Δείτε βίντεο από την ώρα του σεισμού στο τέλος του άρθρου). 

Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Τουρκία, όπου ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 266, σύμφωνα με την τουρκική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD), την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι περισσότεροι τραυματισμοί οφείλονται στον πανικό λόγω της ισχύος του σεισμού.

Διαβάστε: Πάνω από 256 τραυματίες στην Τουρκία από το σεισμό

Ζημιές στην Τουρκία, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μίντια

Σύμφωνα με τοπικές αστυνομικές αρχές, δεν υπάρχουν αναφορές ζημιών στη Λέσβο. Στη Λήμνο, ωστόσο, υπάρχουν αναφορές για ζημιές στο αεροδρόμιο του νησιού, καθώς επίσης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας.
Επίσης υπήρξαν κατακρημνίσεις σαθρής τοιχοποιίας σε παλαιές κατοικίες στην ύπαιθρο της Λήμνου.

Τόσο ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής όσο και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας μεταβαίνουν εσπευσμένα στη Λήμνο για να καταγράψουν επί τόπου τις συνθήκες. Το κλιμάκιο των αξιωματούχων θα συνοδεύσει ομάδα ανδρών της ΕΜΑΚ.

Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι θα υπάρξουν μετασεισμοί εντάσεως έως και 5 Ρίχτερ. 

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, "οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ μικρές ζημιές".

Όπως επεσήμανε ο κ.Λέκκας, "τα κτίρια στα δυο αυτά νησιά (Σαμοθράκη και Λήμνο) είναι πολύ καλά και το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θάλασσα".

Επειδή το news.gr ερευνά και ψάχνει πίσω από τα γεγονότα, διαβάστε τη συνέντευξη του γεωλόγου-ερευνητή, Ευθύμιου Λέκκα, για το ρήγμα της Ανατολίας, μήνες πριν το σημερινό σεισμό: 

Ευθ. Λέκκας: Μόνο το ρήγμα της Ανατολίας μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς

Δείτε βίντεο από την ώρα του σεισμού όπως το μετέδωσε το CNN Turk: