Άνοιξαν οι ευρωκάλπες στην ανατολική Ευρώπη

Με το βλέμμα στα... ευρωφοβικά κόμματα άνοιξαν οι κάλπες στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης για τις ευρωεκλογές.

Σήμερα ψηφίζουν οι πολίτες στη Λετονία (εκλέγει οκτώ ευρωβουλευτές), τη Σλοβακία (δεκατρείς) και στο μικρό νησί της Μάλτας (έξι), ενώ για δεύτερη ημέρα ψηφίζουν στην Τσεχική Δημοκρατία (21 ευρωβουλευτές).

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, η οποία πραγματοποιείται μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών στις χώρες της ΕΕ, θα ανακοινωθούν το βράδυ της Κυριακής, μετά το κλείσιμο και των τελευταίων εκλογικών τμημάτων.

Οι φιλοευρωπαίοι σε καλή θέση στην Τσεχία

Στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, οι Τσέχοι άνοιξαν την ψηφοφορία χθες, Παρασκευή, και θα συνεχίσουν να ψηφίζουν και σήμερα, όπως και οι Σλοβάκοι και οι Λετονοί. Στις άλλες χώρες της περιοχής που, με περίπου 100 εκατ. κατοίκους, στέλνουν συνολικά 199 βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι εκλογές θα διεξαχθούν αύριο, Κυριακή.

Οι φιλοευρωπαίοι αναμένεται ότι θα έρθουν σε καλή θέση στην Τσεχική Δημοκρατία, που για καιρό θεωρούνταν η πιο ευρωσκεπτικιστική χώρα της περιοχής.

Χαμηλή συμμετοχή

Στη ζώνη αυτή, η οποία επωφελήθηκε σημαντικά από την ένταξη της στην ΕΕ και η οδός την οποία ακολούθησε επιβεβαιώθηκε από την ουκρανική κρίση, η αποχή αναμένεται ωστόσο να είναι σημαντική, όπως και στη δυτική Ευρώπη.

Εντούτοις, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι ψηφοφόροι στις περισσότερες από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, για τις οποίες η συμμετοχή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποτελεί εγγύηση της ασφάλειάς τους, αναμένεται ότι δεν θα προσυπογράψουν τον ευρωσκεπτικισμό της δυτικής Ευρώπης.

Η συμπεριφορά της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας ανησυχεί μεγάλο μέρος αυτής της περιοχής οποία βρίσκεται στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ και κυριαρχούνταν πριν από ένα τέταρτο του αιώνα από την πρώην ΕΣΣΔ.

Η Ουγγαρία είναι εκεί η μόνη χώρα που αναμένει επιτυχία των ευρωσκεπτικιστών. Το υπερεθνικιστικό κόμμα Γιόμπικ, δεύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, πιστώνεται με περίπου 17% της πρόθεσης ψήφου.

Αντιθέτως στην Πολωνία, όπου διακυβεύονται 51 έδρες, η Πλατφόρμα των Πολιτών (PO), το κεντρώο και φιλοευρωπαϊκό κόμμα του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, έρχεται στήθος με στήθος με το συντηρητικό σχηματισμό Δίκαιο και Δικαιοσύνη (PiS), ενώ τα ευρωφοβικά κινήματα είναι περιθωριοποιημένα.

Στις τρεις χώρες της Βαλτικής, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, η ανησυχία έναντι της Ρωσίας κυριαρχεί. Η συμμετοχή μπορεί να φθάσει εκεί το 40%, ακόμη και 50% στη Λιθουανία όπου οι ευρωεκλογές συμπίπτουν με το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Αντιθέτως, μόνο 20% των ψηφοφόρων ανεμένονται στις κάλπες στη Σλοβακία.