Ταϊλάνδη: Ο στρατός συνέλαβε την πρώην πρωθυπουργό Σιναουάτρα

Η στρατιωτική χούντα που ανέλαβε χθες τη διακυβέρνηση της Ταϊλάνδης, ανακοίνωσε ότι συνέλαβε την πρώην πρωθυπουργό της χώρας Γινγκλάκ Σιναουάτρα και μέλη της οικογένειάς της που κατείχαν πολιτικές θέσεις και τους κρατά σε στρατιωτική βάση. 

"Κρατάμε τη Γινγκλάκ, την αδελφή της και τον γαμπρό της", δήλωσε ανώτερος στρατιωτικός στο Ρόιτερς. "Θα το κάνουμε για όχι περισσότερο από μία εβδομάδα. Πρέπει απλώς να βάλουμε σε μια σειρά τα πράγματα στη χώρα", πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος αρνήθηκε να πει πού κρατείται η Γινγκλάκ.

"Αν ο πρωθυπουργός και πολλές από αυτές τις προσωπικότητες δεν είχαν συλληφθεί, θα υπήρχε κίνδυνος να σχηματίσουν μια κυβέρνηση στο εξωτερικό", εκτίμησε ο Πολ Τσέιμπερς, πολιτολόγος του πανεπιστημίου Τσιανγκ Μάι. Με αυτό το σκεπτικό, η στρατιωτική χούντα απαγόρευσε σε 155 πολλούς πολιτικούς παράγοντες της Ταϊλάνδης η έξοδος από τη χώρα.

Νωρίτερα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν φήμες ότι η Γινγκλάκ είχε αναχωρήσει για το εξωτερικό, όπου ζει αυτοεξόριστος και ο αδερφός της Ταξίν, μετά το πραξικόπημα του 2006 εναντίον του.

Παρόλα αυτά η Γινγκλάκ,ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Νουεϊτάμρονγκ Μπουνσονγκφεϊζάν και περίπου 100 πολιτικοί του κόμματος Πούε Τάι παρουσιάστηκαν στη συνάντηση με τη στρατιωτική ηγεσία, όπως είχε ζητήσει χθες το νέο καθεστώς.     

 

Ο ισχυρός αρχηγός του στρατού της Ταϊλάνδης Πραγιούθ Τσαν-ότσα, εξήγησε χθες ότι το πραξικόπημα κρίθηκε απαραίτητο "ώστε η χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα".  

 Η κατάσταση στην Μπανγκόκ ήταν ήρεμη σήμερα, χωρίς άρματα στους δρόμους, όπως είχε συμβεί το 2006, όμως τα σχολεία παρέμειναν κλειστά.

Επίσης πολλοί στρατιωτικοί ήταν ανεπτυγμένοι γύρω από την έδρα της κυβέρνησης, εγκαταλελειμμένη εδώ και μήνες, ενώ οι τελευταίοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, ευχαριστημένοι με το πραξικόπημα, μάζευαν τις σκηνές τους. 

Σήμερα το πρωί τα τηλεοπτικά δίκτυα στην Ταϊλάνδη παρέμεναν κλειστά και μετέδιδαν μόνο μουσική και μια σταθερή εικόνα που έδειχνε το όνομα του νέου καθεστώτος: Εθνικό Συμβούλιο για τη Διατήρηση της Ειρήνης και της Τάξης.

Τακτικά μεταδίδονταν ανακοινώσεις της χούντας, τις οποίες διάβαζε ένας εκπρόσωπος του στρατού, καθώς και μικρά δελτία ειδήσεων.

Πάντως αργότερα μέσα στην ημέρα άρχισαν να μεταδίδονται κάποια από τα τακτικά προγράμματα σε ορισμένα τηλεοπτικά δίκτυα.

Το Διαδίκτυο και κυρίως οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης λειτουργούν ακόμη κανονικά, όμως ο στρατός έχει απειλήσει ότι θα προχωρήσει σε μπλοκάρισμα ιστότοπων αν εντοπίσει επικριτικό υλικό.