Ουκρανία: Σε στρατιωτικό κλοιό οι εκλογές την Κυριακή

Λίγα εικοσιτετράωρα απέμειναν για να ανοίξουν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία και το Κίεβο κάνει "στρατιωτικές" προετοιμασίες προκειμένου η διαδικασία να διεξαχθεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά και, κυρίως, αναίμακτα. 

Περίπου 75.000 στρατιώτες θα βρίσκονται επί ποδός σε όλη τη χώρα, αν και το μεγάλο βάρος δίνεται στο "ανατολικό μέτωπο" που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών. 

Το Κίεβο ανησυχεί πολύ για γενικευμένη σύρραξη στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ την Κυριακή. Σήμερα μάλιστα, ο ουκρανικός στρατός υπέστη τις βαρύτερες απώλειές του από την έναρξη της επιχείρησης για την ανάκτηση του ελέγχου των ανατολικών περιοχών, καθώς τουλάχιστον 14 ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις φιλορώσων αυτονομιστών.

Οι ένοπλοι αυτονομιστές επιτέθηκαν τη νύχτα με χειροβομβίδες, οβίδες και αυτόματα όπλα εναντίον μιας θέσης του στρατού και μιας οχηματοπομπής ενώ πολιόρκησαν τέσσερα ορυχεία, απαιτώντας το απόθεμά τους σε εκρηκτικά.

 

Οι αυτονομιστές έχουν δηλώσει ότι θεωρούν τον ουκρανικό στρατό στην περιοχή τους "στράτευμα κατοχής" και έχουν προειδοποιήσει για ένοπλες επιθέσεις εναντίον του. Επίσης έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές, αν και η κυβέρνηση του Κιέβου διαβεβαιώνει ότι οι κάλπες θα στηθούν κανονικά στις "κατεχόμενες" ανατολικές περιφέρειες.  

Μάλιστα,για τη διασφάλιση της ασφάλειας της ψηφοφορίας στα ανατολικά, ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ διευκρίνισε ότι αρμόδιες θα είναι "ειδικές ομάδες" που θα περιφρουρούν τη περιοχή.Ήδη, στο Ντνιποπετρόφσκ οι κυβερνητικές δυνάμεις ενισχύονται και δημιουργούνται ομάδες άμυνας, απέναντι στους αυτονομιστές του Ντόνετσκ.   

Την ώρα που στα ανατολικά μυρίζει - περισσότερο από ποτέ - μπαρούτι, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απομακρύνει τον στακτό της από τρεις επαρχίες της που συνορεύουν με την Ουκρανία, σαν μια ένδειξη της καλή της θέλησης να δεχθεί τις εκλογές και να εργαστεί για μια αποκλιμάκωση της κρίσης. 

Ο στρατός άρχισε στις 13 Απριλίου μια στρατιωτική επιχείρηση για την ανάκτηση του ελέγχου στις περιφέρειες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, μεγάλο μέρος των οποίων τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών. Σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε στοιχεία του ΟΗΕ και επίσημες ουκρανικές πηγές, περισσότεροι από 140 άνθρωποι – στρατιώτες, αντάρτες και πολίτες – έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις που ακολούθησαν.