Μπάιντεν: Η Ρωσία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα από το Βουκουρέστι της Ρουμανίας ότι η ανάπτυξη μιας ασφαλούς, διαφοροποιημένης και διασυνδεδεμένης ενεργειακής αγοράς θα είναι το επόμενο βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς Γηραιά Ήπειρος προσπαθεί να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτησή από το ρωσικό φυσικό αέριο.

"Πρέπει να διασφαλιστεί ότι πλέον η Ρωσία δεν μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τους ενεργειακούς πόρους ως όπλο, ενάντια σε οποιονδήποτε στην περιοχή", δήλωσε ο Μπάιντεν, δίνοντας έμμεση απάντηση στην "συμφωνία- απειλή" για την ΕΕ, που υπέγραψε σήμερα με τη Κίνα ο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Συμβολικά , η συμφωνία αποτελεί θρίαμβο για τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην επιδίωξή του για την εξασφάλιση νέω εταίρων στην Ασία, την ώρα που οι ευρωπαίοι πελάτες προσπαθούν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο μεσούσης της κρίσης στην Ουκρανία.

"Η ανάπτυξη μιας ασφαλούς διαφοροποιημένης και διασυνδεδεμένης αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση", τόνισε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.  

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεμήνυσε στον Πούτιν, ότι η Ρωσία και η Gazprom είναι υπεύθυνη για την τήρηση των συμβολαίων πώλησης φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

"Για όσο συνεχίζονται οι τριμερείς συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της ΕΕ, οι παραδόσεις φυσικού αερίου δεν θα πρέπει να διακοπούν. Υπολογίζω στην Μόσχα να τηρήσει την δέσμευση αυτή", υπογραμμίζει στην επιστολή του προς τον Πούτιν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.